MfD: ČEZ vypsal tendr na prodej své pevné telekomunikační sítě

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - ČEZ vypsal tendr na prodej své pevné telekomunikační sítě, zájemci mají své nabídky podat do konce příštího týdne. Kontrakt má trvat 18 let a jeho hodnota by se měla pohybovat okolo miliardy korun, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Síť pro přenos hlasových a datových služeb dosud vydělávala více než sto milionů korun ročně, tržby činily zhruba 750 milionů korun.

Zájemce si bude kupovat akcie společnosti Telco Pro Services, do níž ČEZ svoje telekomunikační sítě letos vložil a účetně je ocenil na 677 milionů korun. Podle deníku si společnost od tendru slibuje jednorázový příjem okolo miliardy korun. Zájemce má také nabídnout cenu za roční služby sítí, které ČEZ pro své společnosti požaduje. Firma chce prodejem hlavně ušetřit. "Chceme dosáhnout úspor a větší efektivity poskytování telekomunikačních služeb jednotlivým společnostem ve skupině ČEZ," řekl deníku mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Uchazeč musí složit jistinu sto milionů korun a také doložit, že v posledních třech letech měl obrat alespoň tři miliardy ročně. Menší firmy si proto stěžují, že podmínky vyhovují jen největším operátorům. Svůj zájem o účast v tendru už potvrdila Telefónica a nepřímo také T-Mobile, Vodafone se zatím nevyjádřil.

Po skončení kontraktu, tedy po 18 letech, ČEZ telekomunikační síť podle MfD koupí zpět a vypíše nový tendr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK