Vláda schválila národní zemědělské dotační programy

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Národní zemědělské dotační programy by měly v příštím roce vzrůst z letošních zhruba 1,3 miliardy na 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu, který dnes schválila vlády. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Národní dotační programy představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor.

"Je to nezbytný formální krok, aby příslušné programy mohly být vyhlašovány a schváleny na úrovni jak Poslanecké sněmovny, tak i ministerstva zemědělství," uvedl Rusnok.

Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat. V rámci národních programů jsou podporování například také zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují také k rybníkářům či do státních hřebčínů.

Ministerstvo zemědělství by si v příštím roce mělo meziročně přilepšit zhruba o sedm miliard Kč na 53,6 miliardy Kč, především v důsledku zvýšení dotací z Evropské unie. Evropské dotace českým zemědělcům, potravinářům, vodohospodářům či lesníkům mají v roce 2014 vzrůst z necelých 32 miliard Kč na více než 38 miliard Kč.

Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl téměř o miliardu korun na 16,4 miliardy korun. Přes mírný pokles šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do EU ziskové. Objem hlavních dotací do zemědělské výroby se loni meziročně zvýšil o 1,6 miliardy Kč na 29,2 miliardy Kč. Odborníci upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK