Incoma GfK: Česko se v kupní síle propadá na evropském žebříčku

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česko se v kupní síle propadá na evropském žebříčku. Úroveň kupní síly na obyvatele v ČR letos klesla na 56,8 procenta evropského průměru, zatímco v roce 2010 index dosáhl hodnoty 57,7 procenta. Do roku 2011 kupní síla Čechů přitom rostla. Vyplývá to ze studie společnosti Incoma GfK Kupní síla v okresech a obcích ČR 2013.

Českou republiku na žebříčku podle úrovně kupní síly v Evropě předehnalo Slovensko, které dosáhlo letos na 58 procent evropského průměru. Na žebříčku se k ČR přiblížila Litva. Kupní síla českých domácností klesá od roku 2011. "Celkový objem disponibilních finančních prostředků obyvatel a domácností v ČR od té doby klesá a v porovnání s celoevropským průměrem jsou průměrné příjmy letos dokonce nižší, než tomu bylo v roce 2010," uvádí studie.

Průměrný obyvatel České republiky tak má letos k dispozici o zhruba 43 procent méně finančních prostředků než průměrný obyvatel Evropy. ČR se v současnosti nachází na 24. místě z celkového počtu 42 zemí, kde se úroveň kupní síly sleduje.

Podobně se také změnil trend prohlubování rozdílů v kupní síle jednotlivých sídel a regionů v Česku. Zatímco v předchozích letech bylo možné pozorovat mírné rozevírání pomyslných nůžek v úrovni kupní síly, za poslední dva roky došlo k zastavení tohoto trendu. Praha zůstává jednoznačně nejbohatším městem co do úrovně kupní síly na obyvatele, nicméně její index již druhým rokem poklesl ze 131,3 procenta českého průměru v loňském roce na 130,9 procenta.

"Některá větší města metropoli pomalu dohánějí, nicméně v pětici nejbohatších měst ČR nad 10.000 obyvatel nadále figurují pouze města Středočeského kraje jako Říčany (124,7 pct) či Brandýs nad Labem (124,6 pct)," uvádí studie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK