Švédská koruna je na rekordních minimech

15.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ještě loni v létě předtím než Mario Draghi, šéf Evropské centrální banky (ECB), řekl zázračná slova, že ECB udělá všechno pro záchranu společné měny eurozóny, jsme obdivovali vysoké výkony severských měn. Měnový pár EUR/SEK se v srpnu 2012 obchodoval na 12 letých maximech, a to 8,20 švédské koruny (SEK) za jedno euro (EUR).

Proč švédská koruna oslabuje

Momentálně ale Skandinávci potřebují až téměř 9 korun, aby si mohli koupit jedno euro. Švédská koruna letos výrazně oslabuje. Důvodem je nízká inflace, která vyvolává spekulace, že tamní banka bude muset přistoupit ke snížení úrokových sazeb. Na grafech níže je možné vidět, že cenová hladina měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) v meziročním srovnání je většinu letošního roku pod nulou (deflace), na což Riksbank zatím nereagovala. Grafy rovněž poukazují na to, že v minulosti konání centrální banky více kopírovalo vývoj cenové hladiny. Letos banka zatím k žádné akci proti deflaci nepřistoupila. Nízká cenová hladina je prvním důvodem, proč SEK oslabuje. Deflace totiž obecně vede k znehodnocení měny, protože poptávka po platidle se snižuje. Vysoká očekávání ohledně reakce Riksbank na tuto situaci poklesem úrokových sazeb jsou pak druhým důvodem, jenž švédskou korunu (SEK) oslabují. Nejbližší zasedání Riksbank se bude konat 9. prosince.

Bude švédská centrální banka na aktuální situaci reagovat?

Švédská centrální banka drží úrokovou míru na úrovni 1 procenta již téměř rok, ačkoliv hodnota inflace je výrazně vzdálená od inflačního cíle na úrovni 2 procenta. Navíc banka ve svých předpovědích očekávala stabilní výši úrokových sazeb, které by se mohly v budoucnu spíše zvyšovat. Aktuální reakce trhu a výprodej švédské koruny však naznačují, že centrální banka bude pravděpodobně muset své plány přehodnotit. Zvláště poté, co ECB minulý týden reagovala na pomaleji rostoucí cenovou hladinu ve společné měnové unii právě snížením úrokových sazeb. Fenomén deflace se začíná šířit vícero evropskými státy. Nyní například ohrožuje Španělsko, Litvu, Portugalsko, Švýcarsko. Deflace je vnímaná ekonomy negativně, protože předznamenává odkládání spotřeby a investic. Na druhé straně roste hodnota dluhů států. Proti nečinnosti švédské centrální banky hrají i data průmyslové výroby, která se již dva roky nedokáží odrazit ode dna.

Graf: Vývoj inflace (CPI) v meziročním srovnání ve Švédsku od ledna 2012

V__voj_inflace_ve___v__dsku.png

Graf: Srovnání vývoje úrokové míry ve Švédsku (oranžová) a inflace (CPI) fialová

inflace_a___rokov___m__ra_ve___v__dsku_2.png 

 

Graf: Vývoj průmyslové produkce ve Švédsku v meziročním srovnání od ledna 2012

HDP_Ma__arsko_1.jpg

Graf: Vývoj eura vůči švédské koruně (EUR/SEK)

 EUR_SEK.png

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE