EK zkoumá, zda úprava on-line sázek v ČR odpovídá právu unie

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (ČTK) - Evropská komise požádala Česko a některé další země o informace ohledně jejich zákonů omezujících on-line sázení. Zjišťuje totiž, zda jsou tyto úpravy v souladu s právem na volný pohyb služeb. Komise to dnes oznámila v balíku nových řízení pro možné porušení unijní legislativy. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem Evropské unie.

Komise má obavy, zda jsou vnitrostátní předpisy v Belgii, ČR, na Kypru, v Litvě, v Polsku a v Rumunsku slučitelné s unijním právem. Chantal Hughesová, mluvčí evropského komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera, dnes novinářům řekla, že země EU mohou v zásadě samy stanovit cíle své politiky v oblasti hazardních her.

"Musí však prokázat vhodnost a potřebnost daných opatření, zejména existenci problému souvisejícího s konkrétním cílem veřejného zájmu a konzistentnost regulačního systému," zdůraznila.

Dále než v českém případě je postup komise vůči Švédsku. Komise ho nyní přímo požádala, aby zajistilo soulad svých zákonů s evropskými předpisy ohledně volného pohybu služeb, především pokud se týká regulace monopolu v oblasti hazardních her a dohledu nad ním. Stockholm na to má dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK