Řecko čeká vysoký primární přebytek, příští rok se vrátí k růstu

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 21. listopadu (ČTK) - Řecká vláda čeká v letošním roce díky nečekaně vysokým daňovým příjmům víc než dvakrát vyšší primární rozpočtový přebytek, než plánovala ještě minulý měsíc. Novinářům to dnes řekl náměstek řeckého ministerstva financí Christos Staikuras. Příští rok chce vláda primární přebytek, který nezahrnuje úroky z dluhu, výrazně zvýšit. Potvrdila také, že země by se měla po šesti letech propadu vrátit k hospodářskému růstu.

Hrubý domácí produkt Řecka by měl v roce 2014 stoupnout o 0,6 procenta, plyne z návrhu rozpočtu, který dnes ráno parlamentu předložil ministr financí Jannis Sturnarsa. Letos se HDP sníží už jen o čtyři procenta, namísto původně očekávaného tempa 4,5 procenta, řekl podle agentury Reuters Staikuras.

Primární přebytek letos dosáhne 812 milionů eur (22,1 miliardy Kč), místo 344 milionů eur, které vláda plánovala ještě minulý měsíc, podotkl náměstek. Pro příští rok Atény čekají primární přebytek zhruba tři miliardy eur, což je asi 1,6 procenta HDP, proti letošním asi 0,4 procenta. Z privatizace by vláda chtěla získat 3,5 miliardy eur.

Dosažení primárního přebytku je pro Atény klíčovou podmínkou k tomu, aby země mohla nadále čerpat záchranný úvěr. Vláda dnes předložila rozpočet, přestože se zástupci věřitelské "trojky" se stále ještě nedohodla na konečné podobě rozpočtových úspor. Kvůli tomu inspektoři trojky dnes už podruhé přerušují svou nynější misi v Aténách, která trvá od září, a vrátí se až začátkem prosince.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Celkem už země získala 240 miliard eur, výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila příjmy domácností asi o 40 procent a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemohou dovolit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK