Absurditou roku přenos odpovědnosti za výběr DPH na podnikatele

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Absurditou roku jsou letos dvě byrokratická nařízení. Nelichotivé ocenění získalo převedení neschopnosti státu vybírat daně na poctivé podnikatele i nemožnost podat elektronické daňové přiznání v dostupném formátu. Výsledky ankety, jež upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti ukládané úřady podnikatelům, dnes na happeningu na Václavském náměstí oznámil zástupce šéfredaktora Hospodářských novin Martin Jašminský.

"Nemohu slíbit, že s tím něco uděláme," reagovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Přenesení odpovědnosti za nespolehlivého plátce DPH na podnikatele, který s ním obchoduje, je podle ní nástrojem boje proti daňovým únikům. S druhým 'oceněním' nesouhlasí. Na daňovém portálu je možné podat daňové přiznání jednoduchou cestou, dodala.

"Letošní seznam absurdit byl jako každý rok pestrý. Nejvíce hlasů veřejnosti získala novela, pomocí které stát svou neschopnost vybírat daně převedl na poctivé podnikatele. Kromě jiného to znamená, že podnikatelé jsou vystaveni riziku, že zaplatí státu dvakrát tu samou daň. To je tak absurdní, že jsme se symbolicky rozhodli vyhlásit dva vítěze a udělit titul Absurdita roku 2013 dvěma byrokratickým nesmyslům," uvedl Petr Lutonský, ředitel soutěží Firma roku a Živnostník roku, jichž je anketa součástí.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hajdušek je ohledně snižování administrativní zátěže podnikatel podle svých slov spíše pesimistou než optimistou. "Jde to ztuha," podotkl. Připomněl v této souvislosti, že takzvaný deregulační balíček, který začala vláda Petra Nečase připravovat na jaře, leží nyní na ministerstvu 'šuplíku'.

Prověřování daňové disciplíny u obchodního partnera vyvolává nepřiměřenou administrativní zátěž. Navíc při některých obchodních vztazích, například při nákupu pohonných hmot, nákupů ve stavebnictví za hotové a podobně, kdy plátce není on-line připojen k internetu, nelze spolehlivost či nespolehlivost obchodního partnera ověřit.

Druhou absurditou roku 2013 se stal zákon, kvůli němuž Generální finanční ředitelství a Česká správa sociálního zabezpečení svým postupem neumožňují podávání přiznání a některých vybraných hlášení prostřednictvím datové schránky či elektronické podatelny ve formátu PDF. Přitom zcela bez problémů akceptují písemná podání, zaslaná poštou či podaná přímo do podatelny.

Sedmý ročník ankety Absurdita roku byl vyhlášen při příležitosti zahájení podnikatelských soutěží Firma roku 2013 a Živnostník roku 2013 jejichž cílem je podpora malého a středního podnikání.

fd mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK