MMF: Řecko nemá akutní problémy s financováním, může užít rezervy

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. listopadu (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) nepozoruje, že by Řecko mělo akutní problémy s financováním, a země může několik dalších měsíců nadále čerpat peníze ze svých hotovostních rezerv. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil mluvčí MMF.

Zástupci mezinárodních věřitelů Řecka, kterými jsou kromě MMF také Evropská centrální banka a Evropské komise, už více než dva měsíce kontrolují stav řecké ekonomiky, aby zjistili, jak se Aténám daří plnit podmínky záchranných úvěrů, a doporučili, zda zemi uvolnit další splátky ze záchranného úvěru. Na uvolnění další části peněz se ale zatím nedohodli, zatímco revize byla už podruhé přerušena.

Mluvčí MMF Gerry Rice se odmítl vyjádřit k tomu, co kontrolu zdržuje. "Jsou zde velmi složité otázky, kterými je třeba se zabývat v řadě oblastí," poznamenal podle agentury Reuters.

Mezi řeckou vládou a věřiteli ale nadále přetrvávají rozpory ohledně rozpočtových úspor na příští rok, což je podle Reuters jednou z překážek, které brání dokončení současné revize.

Řecko dnes více než zdvojnásobilo svou prognózu toho, kolik dosáhne letošní primární rozpočtový přebytek bez zahrnutí úroků z dluhu. Také příští rok chce vláda primární přebytek výrazně zvýšit. Věřitelé ale považují vládní prognózy za příliš optimistické. Odhadují přitom, že bez dalších úspor budou vládě chybět až dvě miliardy eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK