Co týden dal? Sazby hypoték jdou pomalu nahoru

22.11.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrné úrokové sazby hypoték v říjnu stouply na 3,06 procenta ze zářijových tří procent. Na rozdíl od úrokových sazeb klesly v říjnu počty i objemy hypotečních úvěrů. Více se dočtete v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu nečekaně výrazně zlepšila a její index se ocitl nejvýše od loňského dubna. Údaje výzkumného institutu Ifo tak naznačují, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu ze začátku roku nyní stabilně oživuje. Ještě v říjnu se nálada zhoršovala.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) nepozoruje, že by Řecko mělo akutní problémy s financováním, a země může několik dalších měsíců nadále čerpat peníze ze svých hotovostních rezerv. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil mluvčí MMF.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v listopadu překvapivě klesla. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské komise. Údaje podle agentury Reuters podtrhují křehkost hospodářského oživení v eurozóně.
Více informací

Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru se po říjnovém zpomalení zlepšila a tento měsíc se dostala na nejvyšší úroveň za osm měsíců. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit. Respondenti spojovali oživení s koncem říjnové rozpočtové krize ve Spojených státech, ale také se zvýšením poptávky na domácím trhu a v zámoří.
Více informací

Japonská centrální banka (BOJ) ponechala dnes svou uvolněnou měnovou politiku beze změn. Po svém dvoudenním zasedání také podle agentury Reuters zopakovala, že třetí největší světová ekonomika nadále mírně oživuje, a poukázala na zotavování vývozu. Ten je klíčem k udržení růstové dynamiky, kterou vytvořila politika premiéra Šinza Abeho.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) by v případě pozitivního vývoje ekonomiky mohla zahájit ústup od krajně uvolněné měnové politiky na jednom z příštích zasedání svého měnového výboru. Vyplývá to ze zápisu, který dnes Fed vydal ze zasedání výboru z konce října. Zlato a ropa začaly po zveřejnění zápisu zlevňovat, oslabovat začaly také akcie. Dolar se naopak vydal vzhůru.
Více informací

Tisknutí nových peněz není řešením krize v eurozóně. Uvedl to člen rady Evropské centrální banky (ECB) a šéf německé centrální banky Deutsche Bundesbank Jens Weidmann. Potvrdil tak svůj negativní postoj k možnosti, že by ECB v rámci podpory hospodářského růstu začala podobně jako centrální banky v USA a Japonsku nakupovat dluhopisy.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera ukazují předběžná data o tuzemském HDP za 3. čtvrtletí "přinejlepším pohyb na dně". Domácí ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v letošním 3. čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí HDP ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,6 procenta a česká ekonomika se dostala z nejdelší recese, během níž šest čtvrtletí klesala.
Více informací

Průměrné úrokové sazby hypoték v říjnu stouply na 3,06 procenta ze zářijových tří procent. V červnu byly na 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Důvodem růstu je to, že ve většině bank skončily slevové hypoteční akce a další se rozběhnou pravděpodobně až před Vánoci, aby nastartovaly hypoteční trh ke konci roku.
Více informací

Zástupci podnikatelů odmítají požadavek odborů na zvyšování minimální mzdy o nejméně 500 korun ročně. ČTK dnes o tom informoval Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Minimální mzda činí od srpna 8500 Kč.
Více informací

Absurditou roku jsou letos dvě byrokratická nařízení. Nelichotivé ocenění získalo převedení neschopnosti státu vybírat daně na poctivé podnikatele i nemožnost podat elektronické daňové přiznání v dostupném formátu. Výsledky ankety, jež upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti ukládané úřady podnikatelům, dnes na happeningu na Václavském náměstí oznámil zástupce šéfredaktora Hospodářských novin Martin Jašminský.
Více informací

Evropská komise požádala Česko a některé další země o informace ohledně jejich zákonů omezujících on-line sázení. Zjišťuje totiž, zda jsou tyto úpravy v souladu s právem na volný pohyb služeb. Komise to dnes oznámila v balíku nových řízení pro možné porušení unijní legislativy. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem Evropské unie.
Více informací

České dráhy od nového jízdního řádu sníží počet vlakových spojů o 0,6 procenta a státní dopravce tak bude od 15. prosince provozovat celkem 8411 spojů, z toho 554 dálkových. Na dálkových linkách by se v příštím roce měly postupně objevovat modernizovaná a nová vozidla, zkrátit by se měly také dojezdové časy například do Českých Budějovic nebo v mezinárodní dopravě do Lince a Moskvy. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel ČD Dalibor Zelený.
Více informací

Na konci třetího čtvrtletí bylo v účastnických fondech třetího pilíře penzijního systému 62.000 lidí, tedy o 24.000 více než na konci druhého čtvrtletí. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních společností. Tento nárůst zmírnil úbytek klientů v původních fondech, které jsou už od nového roku pro vstup uzavřené a počet klientů v nich postupně klesá. Zatímco v prvním čtvrtletí měly 5,07 milionu klientů, ve třetím čtvrtletí jich bylo 4,93 milionu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU