Sype vám to? S dobrou doménou bude

26.11.2013 | , CZ.NIC
Komerční sdělení


Bez čeho se neobejde úspěšný byznys? Dobrého nápadu? Samozřejmě. Ale v mnoha případech o úspěchu rozhoduje i místo podnikání. A platí to i v případě Internetu. Chcete-li svému podnikání dopřát prestižní adresu i v on-line prostředí, stačí si vzít k srdci několik jednoduchých doporučení.

Klíčem je správně zvolená internetová doména, a to jak její samotný název, tak koncovka, která je uvedena za ním. Díky ní jste společně se svou službou či produktem na Internetu snadno k nalezení.

V Česku si můžete zvolit z celé řady doménových koncovek, ale česká národní doména .cz je jasnou jedničkou. Pokud tedy podnikáte v České republice a někdo si bude chtít najít vaši webovou prezentaci, s nejvyšší pravděpodobností bude postupovat takto: odvodí si doménu odvozenou z názvu firmy, služby či výrobku a za ni přidá koncovku .cz. A nebyla by škoda mu při tom nejít naproti?

TOP 5 zásad pro výběr dobré domény:

1. Klíčová slova
Dobrá doména pokud možno obsahuje slova, která vyhledávají uživatelé pomocí vyhledávačů jako Seznam.cz či Google.com. Takové domény se ve výsledcích zobrazují nejdříve.

2. Délka
Ideální doménové jméno je „složené“ z jednoho slova. Přijatelná jsou i dvě až tři slova, která na sebe buď přímo navazují, nebo jsou oddělena pomlčkou. Zájemce o vaše služby by měl být schopný od sebe slova snadno odlišit a doménové jméno dobře přečíst.

3. Srozumitelnost
Při hledání doménového jména buďte kreativní, ale také praktičtí. Velice důležité je totiž také to, aby doména vystihovala, co na ní zájemci najdou. V takovém případě je i lépe zapamatovatelná.

4. Nezaměnitelnost s jiným internetovým jménem
Pokud budete používat doménové jméno podobné tomu, které používá váš konkurent, zvyšujete zbytečně riziko, že k vám zákazník nikdy nedorazí. A navíc ještě podpoříte byznys někoho jiného.

5. Opatrnost při registraci
Těsně před registrací si dejte pozor na gramatické chyby a překlepy. Pokud se rozhodnete pro cizí slova, zvažte, jak snadno se uživatelům budou zapisovat (zejména jde o rozdíl mluvené a psané podoby daného slova). Pokud máte pochyby, zaregistrujte si více variant. Když po roce zjistíte, že vám jsou k ničemu, prostě je už neprodlužte.

Jak získat svou doménu .CZ?

Zaregistrovat si doménu s .CZ není nic složitého ani zdlouhavého. V zásadě se jedná o čtyři jednoduché kroky:

1. Pečlivě si vyberte tu správnou doménu, kterou složíte ze znaků od A po Z a od 0 do 9. Doména může obsahovat také pomlčku.

2. Například na www.dobradomena.cz si ověřte dostupnost zvolené domény. Pokud je obsazená, hledejte vhodnou alternativu nebo se zkuste dohodnout se současným držitelem na jejím odkoupení či převodu.

3. Doménu .CZ si můžete pořídit u více než 40 subjektů. Jejich seznam najdete na stránkách sdružení CZ.NIC, které už více než 15 let spravuje všechny domény s naší národní koncovkou - http://www.nic.cz/whois/registrars/list/1/.

4. Proveďte registraci a uhraďte částku účtovanou vybraným registrátorem. Cena domény se pohybuje kolem 200 korun, vliv na ni mají zejména doplňkové služby.

Zajímá vás více? Navštivte internetové stránky umístěné na doméně www.dobradomena.cz.

 

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení