Eurozóna ztrácí páru

29.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Po nejdelší kontrakci v kontinentální Evropě za posledních 40 let, se regiónu v druhém kvartále 2013 konečně podařilo zdolat 18ti měsíční šňůru klesajícího HDP.

Hrubý domácí produkt (HDP) v druhém čtvrtletí 2013 mezikvartálně posílil o 0,3 procenta, nicméně rostoucí trend pak v následujících měsících od července do září polevil. HDP eurozóny ve třetím kvartále dosáhl už jenom 0,1 procentního posílení v mezičtvrtletním srovnání. Tento výsledek poukazuje spíše na utlumování ekonomického růstu než akceleraci, a tak se opět začínají objevovat otázky, jak na tom ekonomika eurozóny je, zdali dokáže v budoucnu prosperovat a jestlipak jsme se z jejích úspěchů neradovali předčasně.

Graf: vývoj HDP eurozóny v mezikvartálním srovnání (q/q)

HDP_eurozony_1.png

Celkový hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny přirozeně nejvíce ovlivňuje ekonomická kondice jej největších členů, protože ty se na finálním čísle podílejí nejvyšší vahou. Podle posledních čísel společnou měnovou unii nejvíce brzdí jihoevropské země. Například Itálie. Ta je již 9 měsíců v kontrakci a řadí se mezi třetí největší ekonomiku společné měnové unie. Trnem v oku je nyní i Francie, jíž HDP kleslo v třetím čtvrtletí do záporu a vyhlídky pro ni nejsou příznivé ani pro nadcházející kvartál. Záporné HDP v měsících říjen až prosinec by pro druhého největšího člena eurozóny definitivně znamenalo návrat zpět do recese a mezi černé ovce měnové unie.

Tabulka: HDP jednotlivých členských zemí eurozóny v 3. kvartále 2013 q/q

HDP_tabulka.png 

Pro odhad budoucího hrubého domácího produktu finanční trhy nejčastěji sledují tzv. index nákupních manažerů, jenž je známý i pod anglickou zkratkou PMI. Hodnota tohoto indexu je konstruována na základě průzkumu, který provádí agentura Markit mezi manažery jednotlivých podniků. Ti dokážou poskytnout nejkvalitnější informace ohledně vývoje ekonomiky pro nejbližší měsíce, protože sledují množství předobjednávek na zboží, které vyrábějí nebo poskytují. Vysokou vzájemnou pozitivní korelaci indexů PMI a HDP lze pozorovat i z grafu níže, z kterého lze vyčíst, že ukazatel HDP následuje index PMI. U indexu nákupních manažerů je kritické číslo 50. Hodnota ukazatele vyšší než 50 signalizuje expanzi, kterou následuje i růst HDP, naopak hodnota indexu PMI pod úrovní 50 avizuje kontrakci HDP.

Graf: ukazatel HDP (angl. GDP) (oranžová) poslušně následuje index nákupních manažerů (PMI) modrá

PMI_a_GDP.png

Právě v měsíci listopad klesl index PMI z říjnových 51,9 bodu na 51,5 bodu, což vyvolává strach a otázky, zdali ekonomika eurozóny neztrácí na dechu, a to zejména v období, kdy růst HDP (3. kvartál 2013) byl jenom kousek nad nulou (0,1 procenta). O síle hospodářství není úplně přesvědčena ani ECB, která v listopadu snížila základní úrokovou sazbu z 0,50 na 0,25 procenta.

Proti rozkvétající ekonomické aktivitě momentálně mluví i zpomalující se růst cenové hladiny měřené indexem spotřebitelských (index CPI), jako i stále alarmující historická výše míry nezaměstnanosti (12,2 procenta). Ekonomice rovněž chybí stimulace ze strany úvěrové aktivity. Komerční banky na jedné straně omezují půjčky, aby zvýšily svoji kapitálovou přiměřenost, na druhé straně podniky i domácnosti stále váhají, zdali se zadlužit v nejistých dobách. Navíc fiskální restrikce a pomalý růst reálných mezd rovněž zbrzďují ekonomické nakopnutí. Všechny tyto indikátory poukazují na to, jak křehké a nejasné je současné ekonomické oživení zejména na straně poptávky.

Evropská komise podle své poslední prognózy předpokládá, že HDP eurozóny letos spadne o 0,4 procenta a příští rok posílí o 1,1 procenta, přičemž nezaměstnanost zůstane na aktuální vysoké úrovni (kolem 12 procent) až do roku 2015. Ekonomické oživení v eurozóně není důležité jenom pro samotné členské země, ale i pro USA, Čínu a Velkou Británii, což jsou její tři největší obchodní partneři.

Evropě by překvapivě mohly pomoci Spojené státy americké, a to kdyby co nejdříve přistoupily k utažení objemu měnového uvolňování, které by vedlo k oslabení eura vůči dolaru. Slabší měna by přispěla k podpoře exportu i inflace.

 

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE