V Česku se za jeden rok objevilo přes 50 virtuálních operátorů

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Na tuzemském trhu se během jednoho roku objevilo přes 50 mobilních virtuálních operátorů. S odhadovaným počtem 600.000 až 700.000 zákazníků získali podíl necelých pět procent. Vyplývá to z informací firem a ČTÚ.

Prvním virtuálním operátorem se stal loni v listopadu BLESKmobil vydavatelství Ringier, který začal přeprodávat služby Telefóniky. BLESKmobil je zároveň s více než 300.000 klienty největším virtuálním operátorem. Telefónica v současnosti svou síť pronajímá čtyřem firmám. Vedle BLESKmobilu je to Tesco Mobile, Mobil od ČEZ a nově Bonerix.

T-Mobile zvolil jinou strategii a služby virtuálního operátora nabízí menším firmám přes velkoobchodního partnera GTS. Na toho jsou navázané zhruba tři desítky operátorů. Vedle toho u T-Mobilu působí operátor Mobil.cz vydavatelství Mafra a nově RWE Mobil. "Můžeme potvrdit, že v rámci MVNE máme přibližně 30 aktivních virtuálních operátorů, kteří mají desítky tisíc koncových zákazníků," řekla ČTK mluvčí GTS Lucie Řeřichová.

Vodafone eviduje pět plnohodnotných virtuálních operátorů, z nichž DH Telecom a Quadruple poskytují služby dalším více než deseti poskytovatelům. Vedle toho operátor uvádí ještě dva přeprodejce služeb.

"Virtuální operátoři dokážou oslovit specifické cílové skupiny na trhu, které klasičtí mobilní operátoři velmi často oslovit neumí nebo nemohou," uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Mobilní virtuální operátoři začali vznikat po náznacích Českého telekomunikačního úřadu, že začne tuzemský mobilní trh kvůli omezené konkurenci regulovat. Opatřením měla být právě povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku, která by umožnila přístup nových hráčů k infrastruktuře operátorů. Ceny mobilního volání u virtuálních operátorů se nejčastěji pohybují kolem 1,50 až 2,50 Kč za minutu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK