Přihlašte dítě do sdružení

03.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud se vaše děti odpoledne nudí, máme pro vás řešení. Přihlašte je do některého z českých sdružení. Na výběr máte například Skaut (Junák), Brontosaury, Pionýra nebo YMCA.

Téma týdne: Co dělat, aby se vaše děti odpoledne nenudily

SKAUT

Pro koho je skauting určen
Skauting je určen pro všechny děti a mladé lidi, kteří se chtějí neustále něčemu učit a pracovat na sobě. Oddílová činnost se zaměřuje na hodnotovou výchovu dětí a současně vychází vstříc jejich specifickým zájmům. Programová náplň zahrnuje 26 hlavních a 80 dalších aktivit v oblastech jako je sport, věda a technika, kultura, přírodověda a další.

Dělení skautingu
Junácká organizace se dělí do tří skupin tak, aby mohly být respektovány požadavky rozdílného přístupu k různým věkovým kategoriím dětí. Jsou to:

  • Světlušky a vlčata (věk 6–10 let)
  • Skauti a skautky (věk 11–15 let)
  • Rangers a roveři (věk nad 15 let)

Kde se můžete přihlásit
Pokud chcete získat kontakt na nejbližší skautský oddíl, na stránce www.skaut.cz vyplňte a odešlete formulář. Na základě uvedených údajů vám organizátor zašle kontakt na skautský oddíl, který je nejblíže vámi uvedené ulici ve vašem městě. Pokud máte zájem o další informace, stačí jen napsat mail a poslat ho na adresu junak@skaut.cz.

Členské poplatky
Roční registrace člena vyjde na 300 Kč. Mezi ostatní poplatky patří např. cca 50 Kč za jednodenní výpravu, 1700 - 3000 Kč za tábor, atd.

Výbava
Povinnou výbavu, jako předepsané oblečení nebo sportovní vybavení, sdružení Skaut po svých členech nevyžaduje. Doporučuje však prodejny, kde si můžete koupit skautský kroj a další potřebné věci. Cena skautského kroje se pohybuje okolo 500 Kč.


BRONTOSAURUS

Pro koho je Brontosaurus určen
Hnutí Brontosaurus je pro všechny děti a mladé lidi, kteří chtějí přispět k ochraně přírody a kulturního dědictví, nalézt nové přátele a něčemu se naučit. Náplň akcí je zaměřena jak na rozvoj osobnosti tak i pomoc v místech, kde je potřeba.

Dělení Brontosaura
V Hnutí Brontosaurus existuje více druhů základních článků, které se liší svým zaměřením a jsou otevřeny všem věkovým skupinám. Některé články svoji činnost specializují na práci s dětmi (6-15 let) - Brontosauří dětské oddíly (BRĎO). Místo mezi námi mají také rodiče s dětmi (i předškolního věku).
Druhou skupinou jsou mladí lidé, převážně ve věku 15-26 let, ale i všichni ti, kteří věkem již pokročili. Ti se v Hnutí Brontosaurus (HB) sdružují v některém ze základních článků nebo jsou členy volnými (nevázanými na některý článek).

Kde se můžete přihlásit
Brontosaury můžete kontaktovat na internetové adrese www.brontosaurus.cz. Zde naleznete telefonní a faxové číslo, email a adresu. Pokud máte zájem o další informace, stačí jen napsat mail a poslat ho na adresu hnuti@brontosaurus.cz.

Členské poplatky
Pokud se chcete stát volným členem Hnutí Brontosaurus a souhlasíte s programovými cíli Hnutí Brontosaurus, stačí vyplnit "Přihlášku Volného člena Hnutí Brontosaurus" a zaplatit členské poplatky na rok 2004 ve výši minimálně 50 Kč.

Výbava
Povinnou výbavu, jako předepsané oblečení nebo sportovní vybavení, sdružení Brontosaurus po svých členech nevyžaduje.


PIONÝR

Pro koho je Pionýr určen
Po celé České republice existují pionýrské oddíly a kluby, územní rady a další články sdružení. Pionýrské oddíly však nejsou jen tábory o letních prázdninách pro malé děti, ale i lyžování na horách, schůzky v klubovně a další aktivity.

Pionýrské skupiny
Adresy jednotlivých pionýrských skupin (PS) naleznete na internetové adrese www.pionyr.cz v abecedním pořadí podle okresů.

Kde se můžete přihlásit
Sdružení můžete kontaktovat prostřednictvím krajských organizací Pionýra, nebo přímo na Ústředí Pionýra. Získáte zde informace o činnosti Pionýra v dané oblasti, můžete se přihlásit na právě pořádanou akci (výlety, tábory, soutěže) a nebo i vstoupit do oddílu a zapojit se do jeho celoroční činnosti. Kontakt naleznete na internetové stránce www.pionyr.cz. Pokud máte zájem o další informace, stačí jen napsat mail a poslat ho na adresu info@pionyr.cz.

Členské poplatky
Výši členských poplatků si oddíly v jednotlivých městech stanovují samy. Každý oddíl však musí sdružení Pionýr za každého svého člena ročně povinně odvést 90 Kč. Průměrná výše členských poplatků u jednoho člena činí cca 200 Kč/rok.

Výbava
Povinnou výbavu, jako předepsané oblečení nebo sportovní vybavení, jednotlivé oddíly po svých členech nevyžadují. Pionýr si však objednává výrobu košil, polokošil, triček a jiných druhů oblečení s označením sdružení Pionýr. Tyto výrobky pak prodává svým členům jen za výrobní ceny. Klasický červený pionýrský šátek členové již nosit nemusí. Při mezinárodních akcích však šátek nosí. Ne však červený, ale v barvách naší vlajky.


YMCA 

Pro koho je sdružení YMCA určeno
Young Men's Christian Association (YMCA) nabízí pestrou paletu aktivit pro kvalitní trávení volného času dětí, mladých lidí a všechny další mladé duchem. Činnost je zaměřena na harmonický rozvoj celé lidské osobnosti - těla, ducha a duše YMCA vychází vstříc potřebám mladých lidí od roku 1844.

Činnost sdružení YMCA
YMCA v ČR v současné době provozuje 4 vlastní tábořiště, která leží v navzájem vzdálených koutech naší republiky. Přesto v každém z nich můžete prožít hezké táborové chvíle.

  • Masarykův tábor Soběšín (Provozuje YMCA Praha)
  • Táborová základna Vlčice (Provozuje YMCA Jindřichův Hradec)
  • Táborová základna Veverská Bítýška (Provozuje YMCA Brno)
  • Táborová základna Pastviny (Provozuje YMCA Letohrad)

Kde se můžete přihlásit
Sdružení YMCA můžete kontaktovat na adrese www.ymca.cz. Zde naleznete telefonní a faxové číslo, email a adresu. Pokud máte zájem o další informace, stačí jen napsat mail a poslat ho na adresu ymca@ymca.cz.

Členské poplatky
Výši členských poplatků si klubyYMCA v jednotlivých městech stanovují samy. Například YMCA Praha požaduje od svých členů v roce 2004 následující členské příspěvky:

  • 240 Kč/rok za dospělého člena
  • 120 Kč/rok za dítě nebo důchodce
  • 300 Kč/rok za rodinné členství (jakýkoliv počet členů v jedné rodině)

Výbava
Povinnou výbavu, jako předepsané oblečení nebo sportovní vybavení, sdružení YMCA po svých členech nevyžaduje.


Zdroj: Skaut.cz, Brontosaurus.cz, Pionyr.cz, YMCA.cz

Chcete udělat něco pro zajímavé využití volného času vašich dětí, ale žádný z výše uvedených kroužků by nebyl ten pravý? Pak denně sledujte stránku http://www.finance.cz/aktuality. Například tento týden jsme se věnovali volnočasovým aktivitám dětí – sportovní kroužky, hudebky, počítače a internet, přírodovědné kroužky…

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky