Jak poslat expres peníze do zahraničí?

10.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jedním z nejrychlejších způsobů poslání hotovosti je využití specializované firmy. Mezi vyhlášené specialisty na převod peněz kamkoliv na světě se řadí společnost Western Union. Tento převod peněz patří mezi nejrychlejší způsoby zaslání...

Téma týdne: Deset způsobů, jak poslat peníze

Jedním z možných způsobů je vedle služeb pošty, jiného člověka, respektive ambasády poslání hotovosti prostřednictvím specializované firmy. Specialistou na převody peněz kamkoliv na světě je od roku 1851 společnost Western Union (WU). Už v roce 1871 představila společnost WU vlastní produkt Money Transfer. Převod peněz je nejrychlejší způsob zaslání peněz po celém světě, proběhne do několika minut a bez bankovních účtů. Společnost zajišťuje mezinárodní převody peněz do více než 195 zemí a umožňuje klientům jejich výběr ve více než 150 000 lokacích.

Za extra rychlost si ovšem Western Union nechá řádně zaplatit. Její poplatky jsou o poznání vyšší, než v případě mezinárodních poukázek České pošty nebo u bankovních převodů. Cena služby je stanovena dle výše posílané částky. Poplatky nejsou místně vázány, je tedy jedno, zda peníze posílate do USA nebo Německa či jiné země. Například za poukázání  částky 10 000 Kč zaplatíte poplatek 850 Kč. Pokud zasílaná částka přesáhne 10 600 Kč, poplatek se zvýší na 1000 Kč

Postup zaslání peněz

  • Váš kamarád přinese v Česku finanční obnos v CZK do kterékoli pobočky WU. Vybrané pobočky přijímají i platbu v USD. Vyplní příslušný formulář a předloží platný doklad totožnosti.
  • Zaplatí odesílanou částku včetně poplatku a obdrží kopii formuláře, kde je uvedeno kontrolní číslo peněžního převodu (MTCN).
  • Informuje vás, že daná částka byla odeslána na vaše jméno, popřípadě vám sdělí MTCN.

Během několika minut budou peníze připraveny k výplatě vám ve kterékoli pobočce v zemi, kde jste na dovolené.

Příjem peněz v zahraničí

  • Přijdete do kterékoli pobočky WU a předložíte svůj doklad totožnosti. (Pokud jej z nějakého důvodu nemáte, prokážete se heslem, na kterém jste dohodli s odesílatelem (kamarádem).)
  • Vyplníte příslušný formulář. Pracovník Western Union ověří vámi uvedené údaje s údaji v systému.
  • Pokud vše souhlasí, finanční obnos vám bude následně vyplacen.


Česká pošta

Tuto službu kromě společnosti WU provádí také Česká pošta, s.p.. Dne 1.7. 2002 podepsala Mandátní smlouvu s PES – Peněžní expresní service, s.r.o., který je agentem Western Union Financial Services, Inc., v České republice.
Příjem a výplata poukázaných částek na poštách se provádí v hotovosti a v české měně. Jako podací a výplatní doklady se používají tyto samopropisovací doklady WU:

  • Pro zasílání peněz - To send money“ - se zeleným rozlišovacím pruhem 
  • Pro příjem peněz - To receive money“ - se žlutým rozlišovacím pruhem.


Další finanční tipy a triky najdete na stránce
www.finance.cz/aktuality .

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky