Huť ArcelorMittal Ostrava spustila zmodernizované kontilití

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 9. prosince (ČTK) - Huť ArcelorMittal Ostrava (AMO) dnes uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (takzvané kontilití), do jehož modernizace investovala miliardu korun. Huť díky tomu zvýší kvalitu oceli a nově bude vyrábět předlitky s vysokou přidanou hodnotou, které najdou uplatnění například při výrobě trubek pro těžbu ropy a zemního plynu.

Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková řekla, že díky investici huť získala významnou zakázku na dodávky více než tří milionů tun ocelových předlitků do Saudské Arábie.

"Dnešním dnem jsme významným způsobem zvýšili konkurenceschopnost našeho podniku. Díky miliardové investici vyrábíme kvalitnější a čistší ocel. Export našich výrobků na Blízký Východ je cestou, jak můžeme bojovat proti nepříznivé situaci na evropském trhu s ocelí," uvedl generální ředitel a předseda představenstva AMO Tapas Rádžerkar.

Díky modernizaci je huť schopna odlévat kruhové sochory o průměru až 400 milimetrů namísto dosavadního průměru 210 milimetrů. "Nové rozměry jsou určeny pro vysoce jakostní výrobky, především bezešvé trubky pro petrochemický průmysl vyráběné novými technologiemi válcování," uvedla mluvčí AMO. Předlitky se ale uplatní například i při výrobě součástí větrných elektráren a listových pružin pro automobilový průmysl. Součástí nové výrobní technologie je i vakuovací zařízení, díky kterému se v oceli sníží obsah nežádoucích plynů a přísad.

"Všechna nově vybudovaná výrobní zařízení splňují požadavky na nejlepší dostupné techniky. Vakuovací stanice je vybavena tkaninovým filtrem s účinností 99 procent," uvedla Černá Dvořáková.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK