Evropský výrobce letecké techniky EADS zruší 5800 pracovních míst

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. prosince (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS zruší v Evropě během příštích dvou let asi 5800 pracovních míst, což je zhruba 15 procent celkového počtu. Bude to důsledek plánované restrukturalizace a úspor, v jejichž rámci vznikne spojená divize pro zbrojní výrobu a vesmírnou techniku. EADS to uvedla v dnešním sdělení.

Plán, proti němuž už protestovali němečtí zaměstnanci EADS, předpokládá "zásadní konsolidaci" výrobních jednotek skupiny v Německu, Francii. Španělsku a Británii.

"Musíme zlepšit naši konkurenceschopnost ve zbrojním a vesmírném sektoru a musíme to udělat hned," uvedl generální ředitel EADS Tom Enders. "Naše tradiční trhy klesají a my naléhavě potřebujeme zlepšit přístup k zahraničním zákazníkům na růstových trzích," dodal Enders podle agentury Reuters.

EADS letos v červnu oznámila, že od začátku příštího roku sloučí své zbrojní a vesmírné aktivity Airbus Military, Astrium a Cassidian do jedné pod názvem Airbus Defense & Space. EADS tehdy také uvedla, že změní své jméno na Airbus Group, tedy podle svého úspěšného výrobce civilních letadel. Později skupina sdělila, že v důsledku spojení své zbrojařské a vesmírné části nevylučuje rušení pracovních míst.

Na konci listopadu vyrazily do ulic protestovat proti plánovanému rušení míst tisíce zaměstnanců EADS v Německu. Odboráři se obávají rušení míst, až EADS realizuje záměr sloučit zbrojní a vesmírné divize. Média odhadovala, že může jít až o pětinu, tedy 8000 míst.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK