Co týden dal?

03.09.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Nemáte čas sledovat, co se celý týden kolem vás děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn událostí z domova, ze světa i z našeho serveru. Sledujeme vše za vás…

Posledních 7 dní ve světě

Ozbrojení teroristé ve středu 1.září vtrhli do školy ve městě Běslan V ruské Severní Osetii a zajali tam 400 lidí. Mezi zajatými je i 132 malých školáků. Ozbrojenci pohrozili, že pokud na ně ruské bezpečnostní síly zaútočí, odvetou za své zabité a raněné bojovníky povraždí školáky. Za každého mrtvého teroristu si nárokovali životy padesáti dětí. Ruský prezident Vladimir Putin okamžitě přerušil dovolenou a vrátil se do Moskvy, aby se zapojil do řešení této krizové situace. Propuštění rukojmích podmiňují útočníci, kterých je kolem dvaceti včetně žen, stažením ruských vojsk z Čečenska a osvobozením čečenských povstalců vězněných v sousedním Ingušsku. Již při obsazování školy nejméně devět lidí zahynulo. V noci na 2. září začali teroristé s popravami rukojmí. Pod kulkami šílených fanatiků zemřelo 15 otců a učitelů. Na druhou stranu propustili 26 malých dětí a žen.

Soud podle Jukosu rozšířil zmrazení účtů na dceřiné firmy. Moskevský soud souhlasil s žádostí prokurátora o uplatnění nároku na 76 miliard rublů (2,6 miliardy dolarů) z bankovních účtů patřících ruskému ropnému gigantu Jukos. Oznámila to firma. Dodala, že toto rozhodnutí zmrazí rovněž účty dceřiných podniků, zatímco dřívější nařízení o obstavení účtů se týkalo pouze mateřské společnosti.

Investoři z Číny skupují malé a střední firmy (MSP) v Německu. To, co se teď děje v podniku Dürkopp Adler, sleduje s napětím celé Německo. Čínští investoři se totiž zaměřili právě na německé středně velké podniky. Obchody probíhají ve vší tichosti, kupující nenechají na veřejnost prosáknout žádné informace. Dosud nezveřejněná studie univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, na kterou se odvolává list Die Welt, naznačuje, že od posledního čtvrtletí roku 2003 se prudce zvyšuje počet akvizic. To říkají i poradenské firmy. "Číňané jsou dnes největšími nákupčími středně velkých podniků," konstatuje Michael Keller z poradenské firmy KleinColl.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní doma

Policisté obdrželi hrozbu od zatím neznámého člověka, který hrozí v září teroristickým bombovým útokem na jednu základní školu v Praze. Terorista se v e-mailu, který poslal už v srpnu internetovému serveru iDNES.cz, představil jako Joe Noel. Vyšetřovatelé neberou e-mail na lehkou váhu a doporučili všem školám v Praze přijmout zvláštní bezpečnostní opatření.

Na jižní Moravě se bude plyn zdražovat nejvíce. Rodiny, které používají zemní plyn k vaření, ohřevu vody i vytápění, se od října budou muset ročně rozloučit s dalšími zhruba 2172 korunami. Lidem, kteří na plynu jen vaří, se měsíční platba zvedne asi o sedmdesát korun. Na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu totiž od začátku října stoupnou ceny zemního plynu v průměru o jedenáct procent. Domácnostem na jihu Moravy dokonce o 11,35 procenta, což je nevyšší nárůst v republice. "I přes výrazné zvýšení ceny zemního plynu stále nedosahuje její výše úrovně z roku 2002. V prvním čtvrtletí byla tehdy průměrná cena zemního plynu ještě o dvě procenta nad cenou platnou od října letošního roku," uvedla mluvčí Jihomoravské plynárenské Dana Alt-sternová.

Prezident Václav Klaus zahájil pravidelné konzultace s premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD). Podle Hradu byla schůzka začátkem pravidelných konzultací, na nichž se oba politici dohodli při sestavení Grossovy vlády. "Schůzka nebyla vyvolána žádnou konkrétní věcí, ale oboustranným zájmem o nastolení lepší úrovně komunikace, než tomu bylo v případě vlády předchozí," informoval Klausův mluvčí Petr Hájek o setkání na Pražském hradě.

Cestovní kancelář tm - Travel Market z Liberce zkrachovala a nechala v Bulharsku 441 klientů. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byla cestovní kancelář pojištěna proti úpadku, těmto klientům zajišťuje návrat do vlasti. "Vzhledem k nastalé situaci se neuskuteční žádné další zájezdy organizované touto cestovní kanceláří," upozornila mluvčí ČPP Tereza Fricová.

Chcete vědět, kolik bere šéf vaší firmy? Brzy se to dozvíte. Dosud na tuto odpověď odpovídaly firmy následujícím způsobem: 385 členů našeho vedení dostalo dohromady 409 milionů korun. To byl například údaj z mladoboleslavské Škody. Tomu je však nyní konec. Zákon o podnikání na kapitálovém trhu platný od 1. května nařizuje, aby informace o platech, odměnách, bonusech či naturáliích se uváděly na každého člena představenstva, dozorčí rady či vedení firmy. Nárok na zveřejnění odměn šéfů se týká všech firem, jejichž cenné papíry se obchodují v Česku. Jsou to jak akcie, tak také dluhopisy.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní na našem serveru

Ve spolupráci se společností BUSINESS LEASE jsme pro Vás připravili nový kalkulátor operativního leasingu. Pomocí tohoto kalkulátoru si jednoduše zjistíte, kolik bude činit Vaše měsíční leasingová splátka u operativního leasingu. Ve výpočtu si můžete zvolit dobu pronájmu, zadat cenu vozu a cenu doplňků (bez DPH), předpokládaný nájezd Km ročně, výši úroku, veškeré pojistné i poplatky a daň.

Alternativním investicím se na našich stránkách věnujeme pravidelně a systematicky. Investice do certifikátů se mezi odbornou i laickou veřejností stává průhlednější, známější a oblíbenější. Nepochybně k tomu přispívá i náš Zpravodaj, jehož šestý díl si můžete přečíst na této stránce.

Podobnou oblastí pro investice jako jsou certifikáty (tedy spíše jakousi alternativou k tradičním akciím, dluhopisům nebo fondům) je i oblast komodit. I tady však se stáváme jedničkou v informování nejširší veřejnosti. Tento týden máme pro vás nový Spekulantův tip i novou komoditní analýzu.

Potřebujete vyplnit daňové přiznání, podat žádost o státní sociální podporu nebo si stáhnout v elektronické podobě výkaz zisku a ztrát? Pak jste na správném místě. Připravili jsme pro vás velké množství daňových přiznání a dalších formulářů. Vše přehledně uspořádáno na jednom místě - http://formulare.finance.cz.


On-line prodej

Nově můžete od 1. září v našem Prodejním centru Finance.CZ získat poukázku v hodnotě 600 Kč i ke stavebnímu spoření HYPO.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobrý den. Chci se zeptat, co se stane, pokud si majitel nevyzvedne své listinné akcie (po přeměně jejich podoby ze zaknihované na listinnou) a ani nevyužije veřejné nabídky na odkup. Konkrétně mám na mysli například Aliachem. Předem děkuji za odpověď."

Odpověď: "Dobrý den. Po přeměně na listinou podobu akcie o tom musí společnost informovat v celostátním deníku a v obchodním věstníku spolu se lhůtou poskytnutou akcionářům k vyzvednutí listinných akcií..."

Celou odpověď naleznete zde.


Fintriky

Chcete udělat něco pro zajímavé využití volného času vašich dětí, ale žádný z výše uvedených kroužků by nebyl ten pravý? Pak denně sledujte stránku http://www.finance.cz/aktuality. Tento týden jsme se v naší pravidelné rubrice FinTriky věnovali mimoškolním aktivitám dětí. Zaměřili jsme se na sportovní kroužky, hudebky, počítače a internet, přírodovědné kroužky a na sdružení Skaut, Brontosaurus, Pionýr a YMCA.


Anketa

V naší anketě jsme vám položili tuto otázku: Uvažujete o úvěru? Neodradí vás od toho rozhodnutí ČNB o růstu úrokových sazeb?
Z vašich odpovědí vyplývá, že:

  • 28 % návštěvníků o úvěr požádá, protože peníze nutně potřebuje
  • 26 % návštěvníků to stihne dřív, než banky zareagují
  • 24 % návštěvníků si to ještě promyslí
  • 23 % návštěvníků si úvěr kvůli rozhodnutí ČNB o růstu úrokových sazeb nevezme.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum