Úroky hypoték ke konci roku 2013 opět porostou

11.12.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


S hypotékami je to v poslední době jako na houpačce – nahoru, dolů. Kdekdo touží bydlet ve vlastním – kdo si to ale může dovolit? Patříte k těm, kteří na splátky hypotéky dlouhodobě dosáhnou, nebo byste si ukousli příliš velké sousto?

Lze se spolehnout, že co platí o hypotékách a jejich úročení dnes, bude platit i za rok nebo za dva? Hypotéka je závazek dlouhodobý, splácet ji budete většinu svého produktivního života, nelze proto přistoupit k jejímu pořízení bez rozmyslu. Jak se vyvíjely náklady na hypotéky a kam směřují pro příští období? Zkusme se na to podívat trochu blíže.

Ceny šly dlouhodobě dolů jako kámen ke dnu...

Po řadu let ceny hypoték stále klesaly a hovořilo se o novém historickém minimu. Klesaly ceny nemovitostí a s nimi i ceny hypoték, banky se předháněly, která nabídne zákazníkovi výhodnější podmínky – nižší úrok, výhodnější fixaci, lepší splátku, odpuštění poplatků. Čím více lidí o hypotéku žádalo, tím více stoupala hysterie, že další zákazníci již nepřibydou, že je zapotřebí získat jich co nejvíce teď. Tento trend však nemohl být trvalý, a jak se ukázalo, ceny hypoték dosáhly historického minima na jaře letošního roku. Od léta začaly úroky opět stoupat.

Zdražování plošné, nikoliv však drastické

Již od prvních letních měsíců začaly bankovní domy mírně navyšovat úrokové sazby. Vzhledem k tlaku, který na ně byl vyvíjen ze strany konkurence, se jednalo o velmi opatrné a mírné zvyšování, které bylo kompenzováno jinými výhodami. Přesto bylo zřejmé, že ti, kdo doposud s pořízením hypotéky váhali, udělali velkou chybu.

Výhodné podzimní akce

Pro ty, kdož zaváhali, se nabízela ještě možnost pořídit výhodně hypotéku v rámci podzimních akcí, které banky již tradičně vyhlašují, ve snaze získat v daném kalendářním roce ještě nějaké další zákazníky. Šlo zejména o hypotéky se slevami na úrokových sazbách nebo s nulovými poplatky za zpracování úvěru a vedení účtu. První vlna těchto akcí byla ukončena v měsíci říjnu, kdy ovšem průměrné úrokové sazby hypoték vzrostly jen nepatrně - ze zářijových 3% na 3,06%.

Nečekaný (?) pád koruny

Tomuto stále ještě příjemnému notování klientů s bankami učinilo přítrž řízené oslabení české koruny, které v listopadu vyhlásila Česká národní banka a které ukončilo naděje některých jednotlivců, že počkají-li až do prosince, pořídí hypotéku ještě levněji. Ačkoliv v tom nejsou přední ekonomičtí odborníci zcela jednotní, obecně se předpokládá, že oslabená koruna bude znamenat nárůst nákladů s hypotékou spojených a jejich úrokových sazeb zejména. Tím poněkud ztratí na efektu poslední letošní plánované akce poskytovatelů, které měly přivést ještě na poslední chvíli klienty, díky kterým by banky splnily, či dokonce předčily své obchodní plány. Přesto lze v posledním měsíci v roce očekávat nějaké další hypoteční akce – možná i nárazové slevy úrokových sazeb. Vše v současnosti bude záležet – ostatně jako vždy – na již zmiňovaném konkurenčním boji mezi institucemi poskytujícími.

Oslabená koruna zvýší ceny nemovitostí

I přes další očekávané zvyšování úrokových sazeb očekávají ekonomové zvýšenou poptávku po hypotékách, neboť oslabení koruny se jednoznačně promítne do cen nemovitostí, bytů a domů, které pochopitelně podraží. Tím výhodnějším a žádanějším produktem se doposud ještě relativně levné hypotéky mohou stát, zejména budou-li banky pokračovat v započatém trendu a upustí do budoucna od řady doposud běžných poplatků, např. za vedení hypotečního úvěru.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ