Konkurz Polívkovy farmy povede nový insolvenční správce

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 11. prosince (ČTK) - Konkurz bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku povede nový insolvenční správce, nařídil úterním rozhodnutím Vrchní soud v Olomouci. Dosavadní správkyně Petra Hýsková byla původně společníkem společnosti Edl a partneři, za kterou až do půlky července vykonával funkci insolvenčního správce Michal Edl. Tomu však oprávnění dělat správce vypršelo už na konci roku 2009. Veškeré úkony, které Edl udělal, jsou tedy neplatné, vyplývá z rozhodnutí, které je uveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Neplatný je tedy seznam věřitelů a také výsledek přezkumného jednání jejich pohledávek ze 14. května. Kvůli tomu je podle soudu potřeba zvážit, zda obstojí i nadále volba věřitelského výboru. Úkony, které v konkurzu provedla Hýsková, ponechal soud v platnosti.

Nicméně fakt, že byla společníkem Edl a partneři a neohlásila, že Edl nemá oprávnění pro činnost správce, a jedná tedy v rozporu se zákonem, ji diskvalifikuje z dalšího působení v tomto konkurzu. Hýsková ČTK sdělila, že rozhodnutí soudu zatím podrobně nečetla, a nemůže se k němu tedy vyjadřovat. Do dvou měsíců může podat proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pro konkurz znamená toto rozhodnutí další zdržení a oddálení uspokojení věřitelů. Uznané pohledávky totiž přesahují 50 milionů korun, což bude muset znovu konstatovat nový správce. V říjnu se uskutečnila také dražba, při níž získala farmu za vyvolávací cenu 15 milionů korun firma Alkony-CZ. Peníze však nesložila a dražbu zmařila.

"Paní Hýsková mě napadala, že jsem mařil konkurz, ale teď je to tak, že jej mařila ona. Určitě nastanou další průtahy. Je zvláštní, že seděla s panem Edlem v jedné kanceláři a nevěděla, co on dělá," sdělil ČTK jeden z věřitelů a členů věřitelského výboru Alexandr Seidl. Koupil pohledávky od jiných věřitelů jako Polívkův přítel, zároveň od něj koupil pozemky okolo farmy včetně pozemku, na němž je příjezdová cesta. Naznačil však ochotu je prodat případnému novému majiteli farmy za tržní cenu a nedělat zbytečné obstrukce.

Věřitelé se v pondělí dohodli, že budou dražbu opakovat, ovšem ne jako dražbu podniku, nýbrž jako soubor nemovitostí a movitých věcí. Nový majitel tak začne od nuly a nebude se muset zabývat předchozím účetnictvím, nepřejdou na něj například ani ochranné známky. Cenu musí určit doplněný znalecký posudek. "Může to mít cenu 15 milionů jen tehdy, pokud by se majitel domluvil s Bolkem Polívkou, který tam bude pořádat kulturní akce jako dřív. Jinak farma cenu 15 milionů nemá," míní Seidl.

Další osudy farmy populárního herce, který nedokázal splácet faktury po stavbě wellness centa, se tak budou odvíjet až po jmenování nového správce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK