X Energie sníží cenu elektřiny až o 19 procent a mírně i plynu

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Alternativní dodavatel energií X Energie zlevní od 1. ledna odběratelům silovou elektřinu až o 19 procent, a to v závislosti na tarifu a distribučním území. Ceny plynu sníží v průměru o několik jednotek procent. Firma o tom informovala ČTK v tiskové zprávě.

Pro příští rok zachováme neregulovanou složku ceny plynu na letošní úrovni, zákazníci však zaznamenají pokles díky snížení regulovaných složek, dodala firma. X Energie má v současné době na 65.000 zákazníků z řad domácností, podnikatelských subjektů a bytových družstev po celé České republice. Na trh firma vstoupila v roce 2011.

Energetický regulační úřad (ERÚ) na konci listopadu oznámil, že elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má podle ERÚ výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny, což příznivě ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě, a dále meziroční pokles ekonomických indexů.

Dominantní dodavatel elektřiny v ČR společnost ČEZ již v září oznámil, že od ledna sníží cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Skupina E.ON ČR, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, snížila cenu elektřiny pro rok příští rok o 10,5 procenta a Pražská energetika v průměru o 14,4 procenta.

Cena silové elektřiny, která tvoří asi 45 procent výsledné ceny, bude nižší i u dalších alternativních dodavatelů. Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent, celková cena by tak mohla proti letošku klesnout zhruba o 12 procent. Stávající klienti energetické skupiny RWE získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent a Centropol Energy sníží v roce 2014 cenu elektřiny až o 18 procent.

Zlevňování chystají také plynárenské firmy. Regulovaná složka ceny plynu, která tvoří asi pětinu celkové ceny, se pro domácnosti průměrně sníží o 5,19 procenta. ERÚ pro rok 2014 ale předpokládá spíše stagnaci nebo pouze mírné zlevnění. Významný vliv na stanovení regulovaných cen plynu pro rok 2014 měla fúze distribučních společností skupiny RWE.

Podle úterního vyjádření společnosti Centropol Energy by se však ceny zemního plynu mohly v příštím roce zvýšit až o 12 procent. Může za to oslabení koruny vůči euru v souvislosti s intervencemi České národní banky. Podobný scénář zatím odmítají velcí dodavatelé jako RWE nebo Pražská plynárenská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK