Indický soud zrušil konfiskaci továrny společnosti Nokia

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 12. prosince (ČTK) - Indický soud dnes zrušil konfiskaci tamní továrny finské společnosti Nokia. Odstranil tak překážku, která stála v cestě prodeji divize mobilních telefonů Nokie americké společnosti Microsoft. Informovala o tom agentura Reuters. Továrna patří mezi největší závody Nokie na výrobu mobilních telefonů.

Indické úřady továrnu zkonfiskovaly kvůli daňovému sporu. Úřady v březnu finskou firmu vyzvaly, aby za uplynulých několik let doplatila daně v objemu 20,8 miliardy rupií (6,7 miliardy Kč). Soud finskou společnost požádal, aby uložila na vázaný účet 22,5 miliardy rupií, dokud se spor kolem daňového nedoplatku nevyřeší.

Nokia se koncem září dohodla, že za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč) prodá Microsoftu divizi mobilních telefonů. Dokončení transakce, kterou již schválily regulační orgány v Evropské unii i Spojených státech, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době však firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK