Nový občanský zákoník prý přinese problémy ve zdanění nemovitostí

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - V souvislosti s daněmi a novým občanským zákoníkem očekávají oslovení daňoví poradci nejvíce problémů ve zdaňování nemovitostí. Nový občanský zákoník zavádí totiž koncepci, že budova by měla být součástí pozemku. To se uplatní například u DPH, u zákona o dani z příjmu ovšem zůstává režim pozemků a staveb nadále oddělen. Zásadní změnou pak podle poradců budou novinky v terminologii. Poradci pak již tradičně kritizují málo času na přípravu změn.

 

Finanční správa k změnám v souvislosti s občanským zákoníkem uvedla, že se intenzivně zabývá možnými dopady změn. "Největším úskalím pro výklad těchto právních norem je jejich přijetí až v samotném závěru letošního zdaňovacího období. Zvláště proto budou metodické materiály zpracovávány a zveřejňovány v průběhu příštího roku," uvedla mluvčí Petra Petlachová. Doté doby budou podle ní poskytovány odpovědi na dotazy veřejnosti s tím, že základním zdrojem informací jsou a budou i nadále webové stránky finanční správy.

"Život lidem zkomplikuje zatížení DPH stavebních pozemků a pozemků s budovami. Právní jistotu nepodpořilo ani ohlášené, ale v poslední chvíli zrušené osvobození dividend pro vlastníky společností, fyzické osoby," uvedli například daňový odborníci ze společnosti PwC ČR.

"Kromě zavedení nové terminologie, která se jistě velmi rychle vžije, je jednou z nejpodstatnějších změn nové vnímání a přístup k nemovitostem," uvedla i Jaroslava Hanková ze společnosti Apogeo. Stavba a pozemek totiž zůstane z pohledu daně z příjmu a účetnictví oddělena. Ovšem zákon o DPH nebo zákon o dani z nabytí nemovitých věcí se ovšem již bude řídit novým občanským zákoníkem.

"Přináší to řadu praktických komplikací - například jak rozdělit při prodeji nemovité věci její cenu zvlášť mezi budovu a pozemek pro účely evidence v daních, když v kupní smlouvě bude jen jedna hodnota," upozornila manažerka v daňovém oddělení Deloitte Tereza Tomanová. I podle ní lze nejvíce problémů v rámci daní očekávat ve zdaňování nemovitostí.

Klíčové bude také podle Mariky Konečné z KPMG zvládnutí nové terminologie. "Nahrazení pojmu půjčka pojmem zápůjčka nebude problém, ale uvědomit si, že pojem společnost bude od ledna 2014 označovat dřívější sdružení fyzických osob bez právní subjektivity, bude náročnější. Stejně náročné bude, že musíme dát obsah výrazům a pojmům, jako jsou například výprosa nebo právo stavby, které dříve neexistovaly," uvedla. Výprosa je bezplatné přenechání věci k užívání na neurčitou dobu.

Občanský zákoník dále například pojem obchodní společnost nahrazuje obchodní korporací, nemovitost nahrazuje nemovitá věc, místo podnikání bude nově sídlem podnikatele.

Hanková pak dále upozornila, že obecným problémem je fakt, že odborníci nemají dostatek času pro vyřešení nejasností a nemají dostatek času pro přípravu. "Vždyť zákonná opatření navazující na nový občanský zákoník byla vydána ve sbírce listin teprve v říjnu a k jejich dodatečnému schválení Poslaneckou sněmovnou došlo až koncem listopadu. Zdá se, že novelizace daňových zákonů na poslední chvíli se stávají součástí běžné praxe," uvedla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK