Maloobchodní řetězec Hruška chce převzít 22 prodejen Tesca

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. prosince (ČTK) - Maloobchodní řetězec Hruška chce převzít od svého konkurenta Tesco Stores 22 prodejen na severní Moravě. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z webových stránek úřadu.

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení v pondělí. Rozhodnout o povolení fúze by měl do poloviny ledna. Lhůtu ale může ve složitých případech prodloužit na pětiměsíční.

Prodejny, které chce Hruška převzít, se nacházejí v okresech Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Zlín, Nový Jičín, Opava a Kroměříž. ÚOHS bude posuzovat oblast nákupu a maloobchodního prodeje zboží denní potřeby.

Maloobchodní společnost Tesco Stores ČR v účetním roce 2012/13, který skončil letos v únoru, vykázala ztrátu 1,12 miliardy korun po zisku 204 milionů korun o rok dřív. Tržby firmě klesly o necelá tři procenta na 44 miliard korun.

Tesco vstoupilo na český trh v roce 1996. V současné době zde provozuje 230 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Zároveň pod vedením Tesca funguje franšízingová síť přibližně 135 prodejen Žabka.

Maloobchod Hruška patří v Česku k největším prodejním sítím. V letech 2011 a 2012 výnosy firmy překročily osmimiliardovou hranici. Loni firma vydělala po zdanění 131 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK