Akcie v USA díky Fedu vystoupily na nový rekord, zpevnil i dolar

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevnily a jejich klíčové indexy vystoupily na nové rekordy. Přispěla k tomu zejména tamní centrální banka (Fed), která překvapivě rozhodla, že od ledna zahájí ústup od své podpůrné měnové politiky. Díky tomu na devizových trzích zpevnil i kurz dolaru.

Dow Jonesův index vzrostl o 292,71 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,84 procenta na hodnotě 16.167,97 bodu. Podobně širší index S&P 500 přidal 1,66 procenta na 1810,65 bodu. V obou případech jsou to nejvyšší závěrečné hodnoty. Index Nasdaq Composite přidal 1,15 procenta na 4070,06 bodu.

Měnový výbor Fedu dnes překvapivě rozhodl, že od ledna začne omezovat štědrá podpůrná opatření, jejichž cílem je pomoci ekonomice. Rozsah nákupů dluhopisů se tak sníží o deset miliard na zhruba 75 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu Kč) měsíčně.

"Je to vyjádření důvěry v ekonomiku a znamená to první krok směrem k normalizaci měnové politiky," řekl hlavní analytik společnosti Ameriprise Financial David Joy. Fed podle něj dal jasně najevo, že s omezováním své podpůrné politiky nebude spěchat, aby zatím křehké oživení nezadusil hned v začátku.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který například k japonskému jenu vystoupil na pětileté maximum. Jednou z příčin byl další vysoký schodek obchodní bilance Japonska. Euro k dolaru se ale počátečních ztrát zbavilo, když dal Fed najevo, že podpůrná měnová politika zůstává, byť v omezenější míře.

Dolar k jenu zpevnil o 0,7 procenta na 103,36 JPY, během obchodování se ale dostal až na 103,66 JPY. Euro k dolaru přidalo 0,2 procenta na 1,3792 USD, zatímco takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, o 0,2 procenta klesl a dostal se na 79,945 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK