Železniční stanici v Českém Těšíně čeká miliardová modernizace

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český Těšín (Karvinnsko) 23. prosince (ČTK) - Železniční stanici v Českém Těšíně na Karvinsku čeká přestavba za více než miliardu korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už ve veřejné obchodní soutěži vybrala zhotovitele rekonstrukce, kterým bude sdružení tvořené společnostmi Subterra a Metrostav, řekl dnes ČTK mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Komplexní rekonstrukce by měla začít příští rok a potrvá přibližně dva roky. "Především v hlavních kolejích těšínského nádraží se uskuteční celková rekonstrukce železničního svršku a spodku. Opraví se také podchod pro cestující, do kterého bude zajištěn bezbariérový přístup výtahy," uvedl Tesař.

Renovováno bude také trakční vedení a počítá se s přeložkami a úpravami kabelových vedení a osvětlení. Přibude i elektrický ohřev výhybek, který by měl umožnit bezproblémový zimní provoz.

"Moderní zabezpečovací zařízení získá nejen důležitý železniční uzel, ale také navazující traťové úseky do Louk nad Olší a do Albrechtic u Českého Těšína. To vše umožní jízdu vlaků až 120 kilometrů za hodinu. Maximální rychlost pro soupravy s naklápěcí skříní bude 150 kilometrů za hodinu," uvedl Tesař.

Rekonstrukce naváže na právě dokončenou optimalizaci traťového úseku Bystřice nad Olší - Český Těšín. Značnou část nákladů by měla uhradit evropská dotace. Zbývající část nákladů bude financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK