Ekospol: Developeři loni v Praze prodali o čtvrtinu více bytů

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Developeři loni v Praze prodali celkem 5015 nových bytů, což je meziročně o 24,9 procenta více. Jde o nejlepší výsledek od krizového roku 2008. Vyplývá to z předběžných údajů společnosti Ekospol, které má ČTK k dispozici. Podle developera, který celkové prodeje bytů v hlavním městě monitoruje, se jen v posledním čtvrtletí prodalo 1551 nových bytů.

Generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec to připisuje dlouhodobě nízkým a stabilním úrokům u hypoték. "Vliv na dosud rekordní výsledky měla také neustále doplňovaná nabídka bytů v takzvaných superlevných projektech (do 45 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH), kde se realizuje většina skutečné poptávky," poznamenal.

Podle něj hrál velkou roli i nákup bytů jako investic a prostředků na zajištění stáří. "Konkrétně u našich projektů představují investiční nákupy bytů více než čtvrtinu všech prodejů," poznamenal šéf developera, který loni prodal celkem 653 nových bytů. To představuje 47,7procentní meziroční nárůst.

"Na rozdíl od zbytku republiky vykazuje rezidenční trh v Praze všechny aspekty zdravého a racionálně fungujícího trhu, který se dokázal vyrovnat s novou cenovou realitou, tedy skokovým poklesem cen, poměrně rychle a úspěšně. Není náhodou, že trh nových bytů v Praze roste již čtvrtým rokem v řadě. Díky tomu předpokládám, že i v roce 2014 můžeme od pražského rezidenčního trhu očekávat podobné výsledky okolo hranice pěti tisíc prodaných bytů," odhaduje Korec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK