Vodohospodářské investice v Praze letos vzrostou na 1,8 mld Kč

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská vodohospodářská společnost (PVS) investuje letos do vodohospodářského majetku hlavního města rekordních 1,8 miliardy korun. Dosud nejvyšší investice z loňského roku překoná zhruba o 100 milionů Kč, informoval dnes mluvčí PVS Ladislav Šticha. Vodohospodářská síť v Praze bývá často označována za zastaralou.

"PVS se konečně rozsahem investic blíží k hranici dvou procent z hodnoty spravovaného majetku. Dosažení této částky zajistí pro Pražany obnovu infrastruktury srovnatelnou s vyspělejšími státy Evropy," uvedl generální ředitel PVS Petr Žejdlík.

Na již započaté investice bude směřovat 734 milionů korun, na obnovu a rozvoj 566 milionů Kč. Do povodňových škod investuje městská firma 357 milionů. Rezerva pro nečekané události je 108 milionů korun. Společnost nakoupí stroje a zařízení za 60 milionů Kč.

Jednou z největších investic bude rekonstrukce pobočné čistírny odpadních vod v Miškovicích. Náklady na ni jsou nyní stanoveny na 300 milionů Kč. Velká investice čeká také Ústřední čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově. Kompletní obnova vyhnívacích nádrží si zde vyžádá 210 milionů korun.

"PVS zároveň i letos přispěla do speciálního fondu na rekonstrukci ÚČOV 215 milionů korun a zvýšila tak částku připravenou k investování na 420 milionů korun," řekl Žejdlík. Mezi další významné investice zařadil obnovu čiřičů ve vodárně v Podolí, zdvojnásobení kapacity vodojemu v Uhříněvsi, rekonstrukci kanalizace v ulici Českobrodská a čtvrtou etapu rekonstrukce čerpací stanice Bruska v Praze 6.

Největší investicí v rámci odstraňování škod způsobených loňskou povodní je kompletní obnova Proseckých sběračů za 120 milionů Kč. Rekonstrukce stoky pod Vinohradskou třídou bude stát 45 milionů Kč.

Hlavní část peněz, z nichž následně financuje investice, firma trží za nájem, který inkasuje od provozovatele vodohospodářského majetku. Tím jsou Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které vlastní francouzská Veolia. V letošním roce by PVS měla od PVK z peněz vybraných na vodném a stočném získat na nájmu 1,4 miliardy Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK