Inflace v Německu v prosinci dál stoupla na 1,4 procenta

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. ledna (ČTK) - Inflace spotřebitelských cen v Německu v závěru roku pokračovala v růstu. Její meziroční míra vzrostla v prosinci na 1,4 procenta z 1,3 procenta v listopadu. Podle agentury Reuters to plyne z dnešních předběžných údajů spolkového statistického úřadu.

Cenová hladina v prosinci proti předešlému měsíci stoupla o 0,4 procenta, dvojnásobným tempem proti listopadu. Přispěl k tomu zejména ceny energií, jejichž meziroční růst se zrychlil na 1,1 procenta z listopadového poklesu o 0,3 procenta.

Německá inflace stále zůstává pod dvouprocentním limitem, který Evropská centrální banka (ECB) považuje za strop cenové stability. Podle analytiků bude ale zřejmě během roku dál růst, což může být problém pro ECB, která stanovuje jednotnou měnovou politiku pro všechny země eurozóny.

Zatímco v Německu inflace už několik měsíců roste, ve většině ostatních zemí eura se naopak ještě pod vlivem recese a dluhové krize dál snižuje. Poslední údaje z Itálie ukázaly meziroční inflaci jen 0,6 procenta a ve Španělsku 0,3 procenta. Krizí zmítané Řecko v listopadu zaznamenalo rekordní deflaci, kdy se spotřebitelské ceny meziročně propadly o 2,9 procenta.

Celoroční průměrná míra inflace v Německu za rok 2013 klesla na 1,4 procenta ze dvou procent v roce 2012. Německá vláda v říjnu předpověděla růst inflace v tomto roce na 1,8 procenta a příští rok až na 2,5 procenta. Podle ekonomického ústavu IfW by uvolněná měnová politika ECB mohla vést až k přehřátí největší evropské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK