Těžba OPEC v prosinci klesla nejníže za dva a půl roku

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pokračovala v prosinci v poklesu na novou nejnižší hodnotu za dva a půl roku. K poklesu přispěly stávky a protesty v Libyi, stagnace vývozu z Iráku a další snížení těžby v Saúdské Arábii. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z ropných společností, představiteli OPEC a analytiky. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Dodávky ropy z 12 členských zemí kartelu klesly v prosinci v průměru na 29,53 milionu barelů ropy denně, nejníže od května 2011, z listopadových 29,64 milionu barelů za den.

Těžba kartelu se již třetí měsíc za sebou drží pod těžebním limitem 30 milionů barelů denně, na kterém se OPEC dohodl v lednu 2012. Na svém posledním zasedání na začátku prosince se kartel dohodl, že ponechá v platnosti tento limit na dalších šest měsíců.

OPEC loni v říjnu snížil odhad poptávky po svém vývozu. V letošním roce má poptávka po ropě od OPEC činit v průměru 29,56 milionu barelů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK