Německá vláda si zřejmě loni opět půjčila méně, než plánovala

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. ledna (ČTK) - Německá spolková vláda si zřejmě loni půjčila o čtyři miliardy eur (téměř 110 miliard Kč) méně, než původně plánovala, a to hlavně díky vyšším příjmům z daní. Řekl to dnes ekonom hospodářského výzkumného centra IfW Alfred Boss. Čisté půjčky Německa loni podle odhadu IfW činily 21,1 miliardy eur (579,6 miliardy Kč). Ministr financí Wolfgang Schäuble plánoval, že vláda si půjčí 25,1 miliardy eur.

Ministerstvo financí již koncem loňského roku uvedlo, že Německo si v roce 2013 půjčí o něco méně, než naplánovalo, a půjčky budou nižší než plán již pátým rokem za sebou. Mluvčí ministerstva agentuře Reuters řekl, že konečná čísla budou oficiálně oznámena v polovině ledna.

Boss uvedl, že Berlín vybral loni na daních o 1,3 miliardy eur více než čekal. Ke snížení půjček pomohly i nižší úrokové sazby a pokles výdajů na obranu. Vliv mělo i to, že nezaměstnanost zůstává blízko nejnižší hodnoty od znovusjednocení před více než dvěma desetiletími.

Letošní rok však Boss nevidí tak růžově. Podle současného plánu si chce vláda půjčit zhruba 6,2 miliardy eur, podle Bosse však bude Německo zřejmě potřebovat až 9,5 miliardy eur.

Nová německá vládní koalice se dohodla na řadě nových opatření, která mají zvýšit příjmy a podpořit poptávku. Jsou mezi nimi i vyšší příjmy pro matky a zvýšení minimální mzdy. Podnikatelé se však domnívají, že plány nové vlády jsou příliš nákladné a ohrožují konkurenceschopnost země.

Německý časopis Der Spiegel s odvoláním na dokumenty ministerstva financí koncem minulého měsíce napsal, že vláda si zřejmě letos bude muset půjčit o dvě miliardy eur víc, než plánuje. Další peníze bude potřebovat na financování některých opatření dohodnutých při jednání o nové koalici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK