Nezaměstnanost v prosinci v ČR stoupla o půl bodu na 8,2 pct

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v loňském prosinci se v Česku zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce tak bylo ke konci roku 596.833 lidí, tedy o zhruba 31.500 více než o měsíc dříve, informoval dnes Úřad práce ČR. Důvodem růstu nezaměstnanosti podle něj bylo hlavně postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 583.081 lidí v prosinci schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání. Počet volných pracovních míst se ale proti listopadu snížil o 2323 na 35.178. Na jedno volné místo tak v současné době připadá 17 uchazečů, uvedl pracovní úřad. Podle něj nejvíce lidí se uchází o jedno místo na Karvinsku, a to téměř 81. Více než 50 lidí připadá na jedno místo i v okresech Bruntál, Brno - město a Hodonín.

Volná místa podle pracovních úřadů nabízeli zaměstnavatelé nejčastěji ve službách, obchodu, pohostinství, ostraze nebo administrativě. Zájem byl ale i o organizátory konferencí a uchazeče s technickým vzděláním jako svářeče, soustružníky nebo zámečníky. Poptávka byla i po řidičích a uklízečích.

Do evidence úřadů se v poslední měsíc roku nově nahlásilo 59.633 lidí bez práce. V porovnání s listopadem jich bylo o 8798 více. Novou práci získalo 12.661 lidí, přičemž téměř dva tisíce z nich ji našlo prostřednictvím pracovních úřadů.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK