Nezaměstnanost v Řecku stoupla na nový rekord 27,8 procenta

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v říjnu stoupla na 27,8 procenta, což je nový rekord. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Nezaměstnanost v Řecku je přitom nyní více než dvojnásobkem průměru eurozóny, kde v listopadu její míra stagnovala na 12,1 procenta.

Vysoká nezaměstnanost odráží vleklý hospodářský propad země v důsledku dluhové krize a vynucených úsporných opatření vlády. V září nezaměstnanost podle zpřesněných čísel dosahovala 27,7 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Od té doby dostalo dva záchranné balíky v úhrnné částce 240 miliard eur a výměnou za pomoc zavádělo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvyšovalo daně, což sráželo ekonomiku a vyvolávalo protesty obyvatel.

Řecká centrální banka podle své prosincové prognózy předpokládá, že země se letos po šesti letech dostane z ekonomické recese. Ekonomika by podle ní měla vykázat růst o 0,5 procenta.

Agentura Reuters připomíná, že řecký premiér Antonis Samaras na začátku roku u příležitosti začátku půlročního předsednictví země v Evropské unii slíbil, že jeho vláda vyvede zemi z šestileté recese a udrží vyrovnaný rozpočet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK