Při hledání brigády si dejte pozor na podvodné servery

09.01.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Studujete vysokou školu a výše kapesného od vašich rodičů se vám zdá rozhodně nedostačující? Řešení je prosté, nechejte se najmout jako brigádníci. I tehdy, pokud je váš studijní program sebe nabitější, si jistě nějaký ten čas na práci, co šlechtí, najdete. Víte, kde se po brigádě poohlížet?

Snažte se nabídnout určitou kvalifikaci

Řekněme si hned na začátku, že není brigáda jako brigáda. Můžete volit mezi brigádou nekvalifikovanou, či brigádou, kde alespoň trochu uplatníte své schopnosti. Je zjevné, že nabídka nekvalifikovaných brigád je širší, přitom však hůře placená a většinou jde o značně monotónní práci, jako např. rovnání zboží do regálů, nebo markování zboží za kasou. Plat můžete očekávat maximálně kolem 80 – 90 korun za hodinu. Proto je pochopitelně lepší usilovat o takovou práci, kde můžete nabídnout alespoň něco ze svých schopností a zároveň se něco přiučit. Navíc v některých případech můžete získat opravdu zajímavou odměnu, která se s nekvalifikovanou prací nemůže rovnat. Pokud budete později žádat o „seriózní“ práci, jistě se vám bude hodit, že budete moci nabídnout i nějaké ty zkušenosti. Hledejte práci, která bude co nejpříbuznější oboru, který studujete. Jak na to?


Aktivní přístup, jazykové znalosti a praxe jsou základem úspěchu
Stáže pomohou nastartovat kariéru
Dobešová: Studenti by se měli poohlížet po skutečné praxi

Najděte si firmu sami!

Vytipujte si firmy, u kterých byste chtěli pracovat. Vyhledejte si internetové stránky této firmy a zde sekci Kariéra, případně Volná místa. Pokud zde není nabízena pozice na půl úvazku, nebo tzv. trainee program, zkuste napsat do firmy (na HR neboli personální oddělení) sami. V motivačním dopisu vyličte, proč byste chtěli pracovat právě zde a co vy sami nabízíte. Můžete si být jisti, že vám firma odpoví a i tehdy, pakliže vám žádnou pozici nenabídne, bude váš životopis vést v patrnosti.

Pozor na internetové podvody

Dále můžete k hledání brigády využít nejrůznějších agregátorů nabídek práce. Zde si můžete vytvořit tzv. hlídací psy, tedy zadat pár kritérií vaší práce a také vaši e-mailovou adresu. Pokud se nějaká vhodná nabídka vyhovující nastaveným kritérií objeví, okamžitě ji obdržíte na váš e-mail. Při vybírání mezi internetovými nabídkami si dejte pozor na to, aby šlo o skutečně seriózní servery, jako jsou např. jobs.cz a pár dalších. Internetoví podvodníci řádí i v této oblasti a není výjimkou, že se můžete setkat s nabídkou brigád zcela podvodnou. Jak ji poznáte? Nabídky zde jsou na první pohled velmi lukrativní a nikdy nezískáte přímý kontakt na zaměstnavatele. Navíc jste žádání o „registraci“, při které musíte odeslat zprávu SMS na číslo a můžete si být jisti, že toto číslo bude pěkně mastně zpoplatněné. V takovém případě si můžete být na sto procent jisti, že vás žádná vysněná práce nečeká a že pouze utratíte zcela zbytečně ne zcela malé peníze.

Googlujte!

Poohlížejte se také po vývěskách na vaší fakultě. Právě zde můžete najít takové nabídky, které se jinde neinzerují. Pokud stále nemůžete najít to pravé, googlujte. Zadejte klíčová slova, např. název pozice a oblast, ve které byste chtěli pracovat. Odkazy můžete třídit dále podle toho, zda jste si je již zobrazili, nebo podle aktuálnosti a i to vám pomůže dobrat se k nějaké té zapadnuté nabídce. Neopomeňte také sociální sítě. Např. na Facebooku najdete několik různých skupin, kam se soustřeďují nabídky práce např. z oblasti reklamy, nebo médií.

Autor článku

Michaela Kadlecová

Články ze sekce: STUDENT