Humpolecký pivovar Bernard loni uvařil rekordních 231.600 hl piva

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Humpolec (Pelhřimovsko) 9. ledna (ČTK) - Rodinný pivovar Bernard v Humpolci uvařil v uplynulém roce rekordních 231.600 hektolitrů piva. Ve srovnání s rokem 2012 objem jeho produkce stoupl o 8,8 procenta, sdělil dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Pivovaru se daří zvyšovat výstav nepřetržitě od roku 2001, proto investuje do rozšíření svého výrobního zázemí.

V Humpolci se vyrábí i nealkoholické pivo. U alkoholického piva podnik loni poprvé překonal roční hranici 200.000 hektolitrů. Ztrácí tím výhodu diferencované spotřební daně, kterou před lety Stanislav Bernard jako prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů vybojoval pro menší pivovary. Výše daně se odvíjí od roční produkce. Úlevy končí na hranici 200.000 hektolitrů. "I díky této dani se podařilo zachovat v ČR větší chuťovou rozmanitost, zachránit několik pivovarů a podpořit vznik nových minipivovarů," uvedl Mikulášek.

Kvůli rostoucímu výstavu začal pivovar loni rozšiřovat sklepy. Do nového ležáckého sklepa montéři v prosinci instalovali 24 tanků, tedy mohutných nerezových nádrží na zrání piva. Dohromady pojmou 9200 hektolitrů moku, čímž kapacita této části výroby nepasterizovaného piva Bernard stoupne přibližně o třetinu. Nový sklep včetně technologie bude stát 50 milionů korun. V areálu loni rovněž přibyla hala na takzvané přetlačné tanky, v nichž bude hotové pivo čekat na stáčení do láhví a sudů. Oba nové provozy by měly naplno fungovat od letošního jara.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK