Co týden dal? Den daňové svobody bude letos stejný jako v loni

10.01.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Češi letos přestanou pracovat na stát stejný den jako loni. Takzvaný den daňové svobody připadá totiž letos podle výpočtů společnosti Patria Finance opět na 27. června. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Hodnota kybernetické měny bitcoin se vrátila nad 1000 dolarů (přes 20.000 korun). Za nárůstem stála zpráva, že měnu začne přijímat výrobce internetových her Zynga.
Více informací

Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pokračovala v prosinci v poklesu na novou nejnižší hodnotu za dva a půl roku. K poklesu přispěly stávky a protesty v Libyi, stagnace vývozu z Iráku a další snížení těžby v Saúdské Arábii. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně i v celé Evropské unii v listopadu zůstala oproti říjnu beze změny, počet nezaměstnaných se však mírně zvýšil. Statistický úřad Eurostat oznámil, že v EU činila listopadová míra nezaměstnanosti 10,9 procenta a v eurozóně 12,1 procenta.
Více informací

Německá spolková vláda si zřejmě loni půjčila o čtyři miliardy eur (téměř 110 miliard Kč) méně, než původně plánovala, a to hlavně díky vyšším příjmům z daní. Řekl to ekonom hospodářského výzkumného centra IfW Alfred Boss. Čisté půjčky Německa loni podle odhadu IfW činily 21,1 miliardy eur (579,6 miliardy Kč). Ministr financí Wolfgang Schäuble plánoval, že vláda si půjčí 25,1 miliardy eur.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v říjnu stoupla na 27,8 procenta, což je nový rekord. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu. Nezaměstnanost v Řecku je přitom nyní více než dvojnásobkem průměru eurozóny, kde v listopadu její míra stagnovala na 12,1 procenta.
Více informací

Francouzský státní dluh se loni vyšplhal na 93,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a dostal se do nebezpečné zóny. Vládní snahy o zastavení jeho růstu jsou stále nedostatečné, varoval šéf francouzského nejvyššího účetního dvora Didier Migaud.
Více informací

Ekonomická nálada v zemích platících eurem se loni v prosinci dostala na úroveň sta bodů, tedy dlouhodobého průměru. Výsledek tak podle Evropské komise ukazuje, že důvěra v ekonomiku eurozóny vystoupala zpět na hodnotu naposledy zaznamenanou v červenci 2011. V celé EU byl dlouhodobý průměr překonán už loni v září, nyní je tam index ekonomické nálady na hodnotě 103,5 bodu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zisk 81 největších českých stavebních firem mezi roky 2010 a 2012 propadl o 35 procent na 3,6 miliardy korun. Klesly i jejich celkové tržby, a to o 18,5 procenta na 143,3 miliardy korun.
Více informací

Celá čtvrtina tuzemských firem se chystá v prvním čtvrtletí tohoto roku zvyšovat mzdy, z toho 60 procent z nich více než o očekávanou inflaci. Naopak snižovat mzdy plánuje 15 procent podniků.
Více informací

Češi letos přestanou pracovat na stát stejný den jako loni. Takzvaný den daňové svobody připadá totiž letos podle výpočtů společnosti Patria Finance opět na 27. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.
Více informací

Nezaměstnanost v loňském prosinci se v Česku zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce tak bylo ke konci roku 596.833 lidí, tedy o zhruba 31.500 více než o měsíc dříve, informoval Úřad práce ČR. Důvodem růstu nezaměstnanosti podle něj bylo hlavně postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.
Více informací

Hrubý domácí produkt nevykázal ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletní pokles, ale růst o 0,2 procenta. Ekonomice se tak dařilo dvě čtvrtletí za sebou. V meziročním srovnání ekonomika klesla o 1,2 procenta, což je o desetinu procenta lepší údaj, než statistici uváděli dříve. Vyplývá to z dalšího zpřesnění údajů o ekonomice, které zveřejnil Český statistický úřad.
Více informací

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům vzrostl loni v Česku podle odhadu Hypoteční banky meziročně o 28 procent na rekordních zhruba 155 miliard korun. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky poskytly v roce 2007, tehdy objem činil necelých 143 miliard korun.
Více informací

Na skutečné hodnocení efektu devizových intervencí je ještě stále brzy. V reakci na ekonomické statistiky to uvedl na nově založeném blogu České národní banky guvernér ČNB Miroslav Singer.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU