Výrobce parmazánu Orrero chce v Litovli zdvojnásobit produkci

13.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 13. ledna (ČTK) - Italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, plánuje v Litovli u Olomouce více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Zatímco nyní závod v Litovli-Třech Dvorech denně zpracuje 440.000 litrů kravského mléka, do konce roku 2018 by se jeho kapacita měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně. ČTK dnes informaci získala z dokumentace, kterou firma Orrero zaslala k posouzení úřadům.

O zvýšení zpracovatelské kapacity až na milion litrů mléka denně loni rozhodlo představenstvo společnosti Orrero, která vyrábí parmazán nazvaný Gran Moravia. K jeho výrobě by po zvýšení zpracovatelské kapacity litovelského závodu mělo být denně použito až 800.000 litrů mléka. Ze zbývajícího mléka chce firma Orrero vyrábět sýřeninu, která se používá jako polotovar pro další druhy sýrů, a italské sýry provolone a verena.

Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně. Naposledy v roce 2010 firma rozhodla o zvýšení kapacity o 200.000 litrů mléka na nynějších 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost chce ale proniknout také na asijské trhy. Orrero zároveň posiluje pozici v Česku, kde buduje síť vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie.

Italsko-české společnosti Orrero předloni vzrostly tržby meziročně o dvě procenta na rekordních 1,76 miliardy korun. Firmě ale klesl čistý zisk zhruba o polovinu ze 180 milionů korun v roce 2011 na 92,6 milionu korun. Výsledky loňského hospodaření vedení společnosti zatím nezveřejnilo.

Sýry typu parmazán patří mezi sýrové speciality s nejnáročnější výrobou a nejdelší dobou zrání. Sýr slouží k přímé konzumaci či jako přísada k dochucení pokrmů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK