Likérka Granette & Starorežná loni zvýšila tržby na 1,3 mld. Kč

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 14. ledna (ČTK) - Společnosti Granette & Starorežná Distilleries, druhému největšímu výrobci lihovin v ČR, v roce 2013 vzrostly tržby včetně spotřební daně meziročně o 11 procent téměř na 1,3 miliardy korun. Likérka zvýšila prodej na tuzemském trhu i v zahraničí. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti Pavel Kadlec. Předloni tržby likérky Granette & Starorežná Distilleries kvůli metanolové aféře klesly o desetinu.

"Celkově se nám (loni) zvýšily tržby v porovnání s rokem 2012 o 11 procent a obdobný růst očekáváme i letos," uvedl Kadlec. Tržbám likérky vpomohl export, který se zvýšil o pět procent. Firmě se dařilo například v Polsku či Jižní Americe. Několikaprocentní nárůst prodeje společnost zaznamenala i v Česku.

Likérka Granette & Starorežná loni v Prostějově investovala 50 milionů korun do nové stáčecí linky. "Linka se postupně spouštěla v Prostějově na podzim a její nejvyšší výkonnostní kapacita je až 12.000 půllitrových lahví za směnu," podotkl Kadlec.

V roce 2012 společnosti Granette & Starorežná Distilleries kvůli metanolové aféře klesl prodej meziročně o pětinu a její tržby za prodej vlastních výrobků a služeb, do kterých není započítána spotřební daň, se snížily o 11,3 procenta z 522 milionů korun v roce 2011 na 463 milionů korun. Hospodaření likérky v roce 2012 skončilo ztrátou 23,8 milionu korun po čistém zisku 2,8 milionu korun v roce 2011.

"Pokles byl způsoben metanolovou aférou a následně státem vyhlášenou prohibicí," uvedl už dříve Kadlec, podle kterého metanolová aféra poznamenala celý tuzemský trh s lihovinami až do konce roku 2012. "Trh se na konci roku propadl o více než 20 procent. Ztráty společnosti spojené s prohibicí a následnými opatřeními byly vyčísleny na více než 30 milionů korun," podotkl Kadlec.

Export se předloni na tržbách likérky podílel zhruba deseti procenty a obnášel 48 milionů korun, nedokázal však nahradit výpadek prodeje na tuzemském trhu. Společnost v roce 2012 vyvážela lihoviny do dvou desítek zemí, přičemž více než polovina exportu připadla na Slovensko.

Společnost Granette & Starorežná Distilleries je v tuzemsku druhým nejvýznamnějším producentem lihovin. Vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než stovka produktů, například Stará myslivecká, Starorežná či Hanácká vodka. Předloni firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK