V Anglii se chystá výstavba tří reaktorů Westinghouse

14.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pittsburgh/Praha 14. ledna (ČTK) - Japonská společnost Toshiba se dohodla, že koupí šedesátiprocentní podíl v projektu Moorside britské společnosti NuGeneration Limited (NuGen). Z dohody vyplývá, že v Západní Cumbrii na severozápadě Anglie budou postaveny tři jaderné reaktory od americké firmy Westinghouse, která je divizí Toshiby, se souhrnnou kapacitu 3,4 GW. První má být zprovozněn v roce 2024. Firma Westinghouse to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Padesát procent NuGen získala Toshiba již v prosinci od španělské firmy Iberdrola, deset procent koupí od francouzské firmy GDF Suez.

Westinghouse a Toshiba budou projekt výstavby nových jaderných elektráren AP1000 připravovat v partnerství s firmou GDF Suez. Celý projekt Moorside by měl po zprovoznění zajišťovat zhruba sedm procent z předpokládané energetické potřeby Velké Británie.

"Jedná se o další příklad, kterým Toshiba a Westinghouse dokládají svůj pevný závazek rozvíjet globální jaderný průmysl a pomáhat jednotlivým zemím a regionům plnit cíle v oblasti omezování uhlíkových emisí," poznamenal prezident a generální ředitel Westinghouse Danny Roderick.

Firma Westinghouse ve zprávě uvedla, že díky výstavbě nových bloků vzniknou v příštích deseti letech tisíce pracovních míst. Dohoda by měla také podpořit rozvoj místní i celostátní ekonomiky, značnou část projektu totiž mohou zajišťovat britské firmy. Palivo pro nové reaktory bude dodávat závod Westinghouse Springfields, licencovaný výrobce paliva nacházející se poblíž Prestonu v severozápadní Anglii.

Westinghouse již loni v prosinci zahájil exkluzivní jednání o výstavbě AP1000 s bulharskou státní společností Bulgaria Energy Holding.

V Česku se Westinghouse uchází o výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín a nabízí stejný reaktor AP1000, který postaví v Británii. V tendru soupeří s česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, společnost ČEZ provozující Temelín ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK