RSF Elektronik postaví do října ve Stříbře závod pro 600 lidí

15.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stříbro (Tachovsko) 15. ledna (ČTK) - Rakouská firma RSF Elektronik postaví do října ve Stříbře závod, který pojme až zhruba 600 zaměstnanců. Bude vyrábět kabelové systémy pro strojírenský průmysl a přesné obrobky. Na rozjezd výroby převede investor do Stříbra téměř 400 zaměstnanců z Chotěšova u Plzně, kde působí čtyři roky, další lidi přijme podle zakázek, které přibývají. Jde o prvního velkého investora v městské průmyslové zóně v areálu bývalých obřích kasáren. Hrubé stavby hal už stojí, firma už nabírá lidi ze Stříbra a okolí, řekl ČTK místostarosta Stříbra Karel Lukeš. RSF navíc plánuje další výraznou expanzi.

Firma přesouvá veškerou výrobu do Stříbra kvůli tomu, že se v Chotěšově na Plzeňsku nemůže rozšiřovat. "Stavy doplní lidmi z města a okolí. Ve městě už jsou inzeráty na nábor," uvedl Lukeš.

"Máme hlavně zájem, aby všichni současní zaměstnanci s námi přešli do Stříbra. Nyní máme přes 400 lidí. Většina z nich je ochotná přejít. Už nyní ale nabíráme nové lidi, hlavně ze Stříbrska. Dosud se nám podařilo přijmout z regionu 40 lidí, kteří už se v Chotěšově zapracovávají. Budeme dále nabírat podle stavu zakázek," uvedl jednatel RSF Jiří Verner. Podnik shání hlavně dělníky, ale také THP pracovníky. Počítá se svážením zaměstnanců, podobně jako do Chotěšova.

Stavba čtyř hal, z toho dvou výrobních, si vyžádá přes 300 milionů korun. Technologii firma přesune z Chotěšova, ale nakoupí také novou. "Hotový je železobetonový skelet hal a dvě budovy jsou opláštěné. Vnitřek si vyžádá ještě hodně času," řekl Verner.

Firma odkoupila od města 4,5 hektaru pozemků, z nichž nyní zastaví přes polovinu. Ve čtyřech halách najde práci až 600 lidí. "Pokud pojedeme ve třísměnném provozu, tak ještě více," uvedl Verner. Investor má pro příští roky rezervu na stavbu tří výrobních hal.

RSF Elektronik vyrábí kabelové systémy, tedy složité kabely do strojů na výrobu elektrotechnických a zdravotnických dílů, například na osazování plošných spojů. Druhým oborem je přesné obrábění pro strojírenský průmysl. Součástí závodu proto bude špičkové obráběcí centrum.

Ve Stříbře a okolí je vyšší nezaměstnanost, zájem o práci tam mají stovky lidí; další stovky dojíždějí do průmyslových zón v Ostrově u Stříbra a do Boru na Tachovsku. V polovině roku 2009 skončila ve Stříbře firma Alcoa Fujikura, a o práci tak přišlo 1800 lidí.

"Jde o největšího investora, který do Stříbra po řadě let vstupuje. Jsou rozjednané další firmy, ale zatím nepadlo finální rozhodnutí. Město jim vychází vstříc nabídkou pozemků. Velmi vážným zájemcem je německý výrobce automobilových dílů," řekl Lukeš. Téměř padesátihektarový areál kasáren připravuje pro investory firma Waystone CZ.

Rakouská mateřská firma RSF Elektronik, přední světový výrobce přesných snímačů pro průmysl, je součástí německého koncernu Dr. Johannes Heidenhain, který většinu kabelů z ČR montuje do svých přesných čidel pro obráběcí stroje a centra, jež prodává po celém světě. Koncern má přes 60 poboček, v nichž pracuje přes 8200 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK