Největší čínský mobilní operátor začal prodávat iPhony

17.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. ledna (ČTK) - Největší čínský mobilní operátor China Mobile, který je podle počtu uživatelů největším operátorem na světě, začal dnes svým zákazníkům prodávat přístroje iPhone od Applu. Apple jednal s China Mobile o dohodě šest let a čínský operátore byl jedním z posledních velkých světových operátorů, který dosud iPhony nenabízel. Výrobce Apple tak asi výrazně zvýší tržní podíl.

Jak je tento krok pro Apple důležitý ukazuje i skutečnost, že zahájení prodeje v hlavním obchodě operátora ve finanční čtvrti Pekingu se dnes zúčastnil i generální ředitel Applu Tim Cook. Spolu s šéfem China Mobile Si Kuo-chuaem podepisoval iPhony zákazníkům a fotil se s nimi.

China Mobile má více než 760 milionů zákazníků a plánuje spustit největší mobilní síť čtvrté generace 4G. Oficiální ceny iPhonů ve značkových obchodech Applu jsou pro všechny země stejné. Přístroj 5S s pamětí 16 GB stojí 5288 jüanů (17.700 Kč) a přístroj 5C o stejné kapacitě 4488 jüanů (15.000 Kč). Za stejnou cenu je nabízí i China Mobile bez smlouvy.

Analytici očekávají, že China Mobile získá díky nabídce iPhonů nové zákazníky a Apple zvýší svůj podíl na trhu. Přesto by měl Apple nadále zaostávat za konkurencí, která nabízí levnější přístroje. Jedničkou na místním trhu je jihokorejský Samsung, který měl podle výzkumné společnosti Canalys ve třetím čtvrtletí podíl na trhu 21 procent, zatímco Apple byl až pátý s podílem jen šest procent. Podle čínské konzultační firmy Analysys International na tom byl Apple ještě hůře, s podílem 3,5 procenta mu patřilo osmé místo.

Apple si nemůže dovolit ignorovat Čínu, která je nejlidnatější zemí světa a Tim Cook očekává, že v budoucnu překoná Spojené státy a bude největším trhem firmy. Apple své iPhony prodává v Číně v současnosti prostřednictvím dvou dalších velkých mobilních operátorů, v deseti místních značkových obchodech Apple Store a v internetovém obchodě Taobao Mall. K dostání jsou v zemi také pašované iPhony.

China Mobile oznámila, že před zahájením prodeje obdržela 1,3 milionu objednávek na iPhone. Podle analytiků dotazovaných agenturou Reuters by China Mobile mohla letos prodat 12 milionů iPhonů, ale její dotace na prodej telefonů se současně zvýší o 57 procent. Někteří analytici rovněž předpovídají nákladnou válku mezi operátory, kteří se budou snažit přilákat co nejvíce klientů vysokými dotacemi. Konkurenční operátoři China Unicom Hong Kong a China Telecom již po oznámení dohody mezi Applem a China Mobile snížily ceny svých nabízených iPhonů.

IPhony a iPady od Applu jsou v Číně velmi populární. Čínští fanoušci Applu jsou však v poslední době při uvádění výrobků firmy na místní trh klidnější než v roce 2012. Tehdy se zákazníci v zoufalé snaze získat iPhone 4S prali s ochrankou a házeli na obchod v Pekingu vejce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK