Co týden dal? Finanční krize může znovu udeřit

17.01.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finanční krize ještě nebyla překonána a může znovu udeřit. To bude v příštích letech představovat hlavní nebezpečí pro vývoj světového hospodářství. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček ve španělských bankách v listopadu vzrostl na rekordních 13,08 procenta. Podíl takzvaných klasifikovaných úvěrů stabilně roste, protože domácnosti a malé firmy mají problémy se splácením dluhů kvůli slabému růstu ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti.
Více informací

Odcházející šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke dnes připustil, že obavy z destabilizace finančního systému v důsledku krajně uvolněné měnové politiky jeho instituce jsou odůvodněné a věrohodné. Fed by ale i přesto měl ekonomiku a zaměstnanost dál podporovat, protože přínosy stimulace podle něj převažují nad riziky.
Více informací

Hospodářský růst v Německu by v letošním roce mohl překročit dvě procenta. Předpověděl to dnes svaz německého průmyslu BDI. Loni ekonomika vzrostla o pouhých 0,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od globální finanční krize v roce 2009.
Více informací

Finanční krize ještě nebyla překonána a může znovu udeřit. To bude v příštích letech představovat hlavní nebezpečí pro vývoj světového hospodářství. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie globálních rizik, kterou dnes v Londýně představilo Světové ekonomické fórum.
Více informací

Portugalsko plánuje získat v tomto roce až 13 miliard eur (356,6 miliard Kč) z emisí státních dluhopisů. Portugalská ekonomika se zotavuje z úvěrové krize a Lisabon se letos chystá ukončit mezinárodní úvěrový program. Aukce státních dluhopisů by chtěl obnovit v letošním prvním pololetí.
Více informací

Největší americká automobilka General Motors vyplatí první čtvrtletní běžnou dividendu za takřka šest let. Obnovení dividend je dalším krokem k návratu společnosti, která se v roce 2009 ocitla dočasně v bankrotovém režimu, do normálního stavu.
Více informací

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu loni vzrostl na rekordních 23,4 procenta. Z uhlí a obnovitelných zdrojů v roce 2013 pocházelo téměř 70 procent německé elektřiny. Klesá naopak význam jaderné energetiky, ale také plynových elektráren.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V českých obchodech letos v lednu ve srovnání s počátkem loňska výrazně zdražila řada potravin. O víc než 40 procent stouply ceny brambor, meziročně vyšší byly na začátku letoška také ceny některých mléčných výrobků, vína, těstovin nebo některých druhů zeleniny. Výrazněji proti loňskému lednu naopak zlevnily vejce a pečivo.
Více informací

Praha zvažuje prodej zhruba čtvrtinového podílu ve společnosti Pražská teplárenská. Zbavit se chce kotelen na levém břehu Vltavy. Zájem o koupi projevil minoritní vlastník, francouzská skupina Dalkia.
Více informací

Náklady na výstavbu bytu od roku 1997 do roku 2012 vzrostly o polovinu, tedy zhruba o 1,1 milionu korun. U bytových domů také rostly, od roku 2010 se však propadly o půl milionu korun.
Více informací

Tuzemské stavební spořitelny poskytly loni úvěry za 44,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání růst o dvě procenta. Větší byl loni zájem rovněž o nové smlouvy o stavebním spoření. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen lze čekat podobný vývoj i v letošním roce.
Více informací

Největší česká těžařská společnost MND ze skupiny miliardáře Karla Komárka mladšího koupila v Německu ložisko na těžbu plynu. Dceřiná firma MND E&P Germany odkoupila 70procentní podíl na ložisku Altenheim na jihozápadě země od společnosti DrillTech GUT.
Více informací

Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 3,9 procenta na 1,128 milionu vozů, byla tak třetí nejvyšší v historii. Produkce autobusů stoupla o 14 procent na rekordních 3691 vozidel.
Více informací

Německá LBBW Bank prodala svoji českou pobočku LBBW Bank CZ ruské bance Expobank. Cena ani další podrobnosti transakce nebudou zveřejněny. LBBW o tom dnes informovala v tiskové zprávě. LBBW patří na českém trhu k menším tuzemským bankovním domům. Transakci musí schválit jak Česká národní banka, tak dohledové orgány v Německu a Rusku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU