Oč jde v pedagogickém minimu?

18.01.2014 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



Říká se: Kdo umí, umí. Kdo neumí, učí. Pravdivost rčení necháme na posouzení čtenáři. Jisté ale je, že když už někdo skutečně umí a chce učit, nemá cestu jednoduchou. Čím dál častěji se totiž stává, že k výuce se odborník propracuje až časem, čili nestuduje peďák ani nic podobného. Jenže oni ho ke katedře nepustí jen tak na dobré slovo. Co potom s tím, když se o učitelství nezačnete zajímat ihned po nástupu na univerzitu? Stačí získat Osvědčení o učitelské způsobilosti neboli pedagogické minimum.

Není učitel jako učitel



Pro snazší pochopení celé problematiky si nejprve z hlediska kvalifikace charakterizujeme profesi skutečného učitele. Na úrovni základní a střední školy se předpokládá, že adept na místo učitele absolvuje vysokoškolské pedagogické vzdělání v příslušném oboru. Studium je nejdostupnější na pedagogických, někdy i filozofických fakultách. Jednotlivých studijních oborů, které pedagogické minimum zahrnují tak existuje celá řada. Pokud máte dostatečnou způsobilost k vybranému zaměření, můžete učit kdekoli, od mateřské až po střední školu.

Odborník není pedagog


Alespoň dle požadavků na učitelskou pozici. Především na středních školách je řada odborně vzdělaných pedagogů (ekonomů, strojařů, programátorů apod.), kteří si kvůli výuce musí doplnit pedagogické minimum. To samé platí o lidech, kteří chtějí na jakékoli úrovni učit cizí jazyky (na SŠ, v jazykovce nebo pro firmy). Pedagogické minimum se všeobecně hodí pro firemní výuku nebo pro pedagogický dozor nad dětmi.

Co obsahuje pedagogické minimum


Obecně jde o souhrn teoretických předmětů jako je pedagogika, psychologie, metodologie vzdělávání, sestavování učebních osnov a podobně. V rámci pedagogického minima musí být tyto znalosti doplněny o část praktickou, v nichž účastníci kurzu pracují na projektech, řeší nevšední situace a rozvíjí svou kreativitu. Oficiální praxe pak obsahuje pravidelné návštěvy ve vybrané instituci. Kurz pedagogického minima může zabrat jeden semestr (20 h) i dva roky (300 h). Lze do něj docházet prezenčně i o víkendech.

Kde získat osvědčení


Dnes už nemusíte kvůli pedagogickému minimu absolvovat pedagogickou fakultu. Stačí se poohlédnout po kurzech, které v rámci celoživotního vzdělání vypisují vybrané fakulty vysokých škol. Zde dostanete dodatečné pedagogické vzdělání, k jehož získání budete muset možná splnit požadavek předchozí praxe nebo VŠ vzdělání v případě výuky dospělých. U soukromých kurzů půjde o zisk pedagogicko-výchovných dovedností a bude vám na to stačit střední škola. Tak co, už jste se rozhodli, jestli chcete jít učit?

Autor článku