Britský regulátor prověřuje audit banky Co-op, vedla jej KPMG

20.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Regulátoři ve Velké Británii začali prověřovat účetnictví, které tamní bance Co-operative Bank vedla konzultační společnost KPMG. Oznámil to dnes úřad FRC, který má na starosti kontrolu finančních výkazů a který v Británii může udělovat sankce účetním společnostem. Bankou loni otřásal drogový skandál, do kterého byl zapleten její bývalý šéf. Tvrdou ránu znamenalo i zjištění masivního kapitálového schodku.

Banka Co-op spadá pod spotřební družstvo Co-operative Group, které vlastní jeho členové a jehož aktivity zahrnují kromě bankovnictví i síť nákupních středisek a pohřební služby. Bankou v minulosti otřáslo zjištění, že její kapitálový deficit dosahuje 1,5 miliardy liber (50 miliard Kč). Loni jejího bývalého předsedu v rámci vyšetřování drogového skandálu zadržely úřady.

FRC, který je nezávislým disciplinárním orgánem pro účetní subjekty v Británii, už v listopadu sdělil, že se zabývá finančními výkazy banky. V dnešním sdělení oznámil, že zahájil vyšetřování, které se týká "přípravy, schvalování a auditu účetních závěrek" banky do konce roku 2012. Podle serveru listu The Guardian zkoumá způsob, jak banka ve své výroční zprávě informovala o svých kapitálových pozicích.

Vyšetřování by mohlo vést k disciplinárnímu řízení a možným sankcím nebo pokutě. Agentura Reuters uvedla, že banku se chystají prošetřit i další dva britští regulátoři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK