Ceny ropy díky předpovědi světové poptávky výrazně vzrostly

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně vzrostly a severomořská ropa Brent se vyhoupla až ke 108 dolarům za barel, maximum od konce loňského roku. Ropný trh povzbudila předpověď světového růstu poptávky a podpůrný krok čínské centrální banky.

Cena Brentu stoupla kolem 16:30 SEČ o 1,35 dolaru na 107,70 USD za barel a předtím se dostala až na 108,00 USD. Americká lehká ropa posílila o více než 60 centů na 95 dolarů za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes zvýšila odhad světové poptávky po ropě v letošním roce proti prosincové prognóze o 50.000 barelů na 1,3 milionu barelů denně. Globální poptávka by tak převýšila nabídku, a to i přes rekordní těžbu břidlicové ropy ve Spojených státech. IEA konstatovala, že většina vyspělých ekonomik se zbavila recese a jejich poptávka po energii se začne zvyšovat.

Ropu rovněž podpořila čínská centrální banka, která vložila do finančního systému další peníze, aby tak zmírnila obavy z nové úvěrové krize. Podle obchodníků, na které se odvolala agentura Reuters, poskytla banka systému injekci přes 255 miliard jüanů (856 miliard Kč).

Před výraznějším růstem ropě brání vývoj kolem Íránu. Teherán v rámci předběžné dohody se světovými mocnostmi zastavil nejsledovanější operaci svého jaderného programu, čímž si zajistil částečné zmírnění sankcí. Zvyšuje to vyhlídky na to, že Írán zvýší těžbu a vývoz ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 107,70 106,35 New York - Nymex WTI únor 95,00 94,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK