Stát neobnoví podporu hypoték pro mladé ani letos

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Stát ani letos neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných půjček. Důvodem je, že průměrná sazba úroků se stále drží pod pěti procenty. ČTK to dnes sdělil Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Stát tuto podporu nevyplácí už od roku 2011.

 

Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. Za rok 2013 průměrná úroková sazba činí 3,5 procenta, respektive 3,53 procenta při použití jiné metodiky. "Z uvedeného vyplývá, že pro všechny žadatele, kteří zahájí čerpání hypotečního úvěru po 31. lednu 2014, bude státní podpora nulová," uvedlo MMR.

Příspěvek pro nově čerpané hypoteční úvěry resort poskytuje pouze v případě, že jejich úroková sazba přesáhne pět procent. "Stále se však vyplácí příspěvky ke smlouvám, u kterých bylo datum prvního čerpání hypotečního úvěru před 1. únorem 2011 a nedošlo u nich doposud ke změně úrokové sazby," upřesnil Ženkl s tím, že na tuto podporu ministerstvo pro letošní rok vyčlenilo 15 milionů korun.

Většina bank však při uzavření hypoteční smlouvy stále nechává zároveň s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let také žádost o státní příspěvek na hypotéku. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to podle ministerstva zpětně možné není.

Na podporu hypoték mají nárok mladí do 36 let. Úroková dotace se při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytuje po celou dobu splácení hypotéky, maximálně však po dobu deseti let. Podpora je určená na úvěr nebo jeho část, a to na koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. V případě bytů se podpora poskytuje do limitu 800.000 korun, u rodinných domů s jedním bytem činí limit 1,5 milionu korun. Část úvěru překračující tyto limity dotována není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK