V Brně bude jezdit 36 autobusů Solaris za 236 milionů Kč

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. ledna (ČTK) - Dopravní podnik města Brna ušetří při nákupu 36 kloubových autobusů 70 milionů korun proti očekávané ceně. Zaplatí za ně firmě Solaris 236 milionů Kč. Prvních 22 vozidel dodá výrobce letos do konce června, zbylé příští rok, řekla ČTK mluvčí Linda Hailichová.

Nové autobusy nahradí staré karosy dodávané v 90. letech. "Nebudeme vyřazovat jen kloubové autobusy, ale i krátké, protože na některých linkách je poptávka taková, že už ji zajistí jen kloubové vozy," řekla Hailichová.

Kapacita autobusů Solaris Urbino 18 je 165 osob, z toho 42 sedících. Sedadla už budou plastová bez mikroplyše. "Anketu o sedačkách sice ještě nemáme úplně vyhodnocenou, nicméně plastová sedadla z ní vycházela nejlépe," uvedla Hailichová. Autobusy jsou také nízkopodlažní v celé délce.

Dopravní podnik obdržel na dodávku autobusů čtyři nabídky, další firmy, které se o zakázku ucházely, byly SOR Libchavy, Zliner a Evobus Bohemia.

Brno má v současnosti 84 kloubových vozů, z toho 62 karos z let 1993 až 2006 a 22 vozů typu Irisbus Citelis, jejichž dodávky začaly v roce 2007. Kromě nejvytíženějších autobusových linek doplňují i trolejbusy na linkách do univerzitního kampusu v Bohunicích.

Dopravní podnik plánuje od letoška výraznější obnovu vozového parku. V letošním roce bude mít nové tramvaje za čtvrt miliardy, první dodávku kloubových trolejbusů a možná dvanácti autobusů na plyn. Plánované investice na letošní rok jsou zhruba jedna miliarda korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK