Čtvrtletní tržby McDonald´s kvůli počasí v USA mírně klesly

23.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Globální tržby amerického řetězce rychlých občerstvení McDonald's ve čtvrtém čtvrtletí mírně klesly a dopadly hůře, než se očekávalo. Zčásti se v tom odrazil úbytek zákazníků ve Spojených státech, jejichž značnou část ke konci roku ochromovaly sněhové bouře. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti.

Celosvětové tržby restaurací otevřených nejméně 13 měsíců klesly v meziročním srovnání o 0,1 procenta. Analytici podle ankety Reuters čekali na zvýšení o 0,5 procenta. Tržby na americkém trhu se firmě snížily o 1,4 procenta.

Celkové výnosy společnosti včetně nových provozoven stouply o dvě procenta na 7,1 miliardy dolarů (143 miliard Kč). Čistý zisk zůstal za čtvrtletí beze změny na 1,40 miliardy dolarů a zisk na akcii stoupl o dva centy na 1,40 dolaru.

Tržby McDonald's na českém trhu loni klesly o 75 milionů na 4,09 miliardy korun. Proti předchozímu roku se o takřka pět procent snížil i počet obsloužených zákazníků, sdělila česká pobočka firmy minulý týden.

Společnost v České republice podniká od roku 1992. V současnosti zde provozuje síť 93 restaurací a zaměstnává přes 5200 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK