Cena americké ropy WTI pokračuje v růstu, Brent zlevnil

23.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy se po středečním vzestupu dnes pohybují nejednoznačně. Zatímco americká ropa WTI po zprávě o propadu zásob topného oleje stoupla na zhruba týdenní maximum, severomořský Brent kvůli nepříznivým údajům z čínského průmyslu naopak oslabil. Trh ale celkově dál podporuje výhled silnějšího růstu globální ekonomiky a s tím spojený výhled vyšší poptávky po ropě.

Cena Brentu klesla kolem 18:30 SEČ o téměř půl dolaru na 107,82 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI naopak asi 90 centů přidávala a pohybovala se kolem 97,65 USD. Po zprávě o zásobách se přitom dostala až na 97,79 USD, což bylo maximum od počátku roku. Ve středu oba typy ropy získaly více než dolar a půl díky zlepšeným prognózám globální ekonomiky a poptávky po ropě.

Trh s ropou zpočátku oslabovaly údaje, podle nichž aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v lednu poprvé po půl roce klesla. Potvrdilo to pokračující útlum čínské ekonomiky.

Americkou ropu později posílily údaje vládního Úřadu po energetické informace (EIA). Zásoby ropy sice minulý týden poprvé od listopadu vzrostly, avšak zásoby topného oleje a nafty, tedy produktů, po nichž je nyní kvůli chladnému počasí v USA nejvyšší poptávka, o 3,2 milionu tun klesly.

Cenu WTI podpořilo i zahájení provozu na jižní větvi ropovodu Keystone XL. Tato větev spojuje klíčové a dlouho přeplněné překladiště ropy Cushing v Oklahomě s rafineriemi na pobřeží Mexického zálivu.

Trh sleduje i známky růstu íránského vývozu ropy. Teherán v rámci předběžné dohody se světovými mocnostmi zastavil nejsledovanější operaci svého jaderného programu, čímž si zajistil částečné zmírnění sankcí. Zvyšuje to vyhlídky na to, že Írán zvýší těžbu a vývoz ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 107,82 108,27 New York - Nymex WTI únor 97,66 96,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK