Bundesbank navrhuje při hrozbě státního bankrotu daň z majetku

27.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 27. ledna (ČTK) - Členské země eurozóny ohrožené státním bankrotem by měly v budoucnu místo žádosti o pomoc od ostatních členských států nejprve zavést jednorázovou daň z majetku. Ve své měsíční zprávě to dnes navrhla Deutsche Bundesbank, tedy německá centrální banka.

"Odpovídalo by to principu národní odpovědnosti, podle kterého jsou daňoví poplatníci zodpovědní za závazky své vlády. Záchranné programy financované daňovými poplatníky z jiných členských států by měly přijít na řadu jako poslední obranná linie a pouze ve výjimečných případech, kdy by byla silně ohrožena finanční stabilita eurozóny," uvedla banka.

Bundesbank nicméně upozornila, že jednorázová daň z majetku by byla spojena s riziky a její výběr by byl komplikovaný. Vlády by k ní proto měly přistupovat pouze v opravdu kritických případech.

V současnosti není podle banky nikde v eurozóně takováto daň zapotřebí, protože všechny členské země jsou schopny získávat peníze na kapitálových trzích, nebo již využívají mezinárodních záchranných programů. Bundesbank upozornila, že státy postižené dluhovou krizí dosáhly výrazného pokroku, v reformním úsilí ale musí pokračovat.

Možností jednorázové daně z majetku se již ve své říjnové zprávě zabýval Mezinárodní měnový fond (MMF). Ke snížení zadlužení u 15 vybraných členských zemí eurozóny na úroveň konce roku 2007 by podle něj bylo nutné uvalit na majetek domácností zhruba desetiprocentní daň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK