Zaměstnancům Třineckých železáren vzrostou mzdy o 1,7 procenta

03.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 3. února (ČTK) - Zaměstnancům Třineckých železáren letos vzrostou mzdy o 1,7 procenta, při splnění plánovaného hospodářského výsledku pak o další 2,3 procenta. Kromě toho dostanou k tarifnímu platu navíc ještě 200 korun. Kolektivní smlouvu dnes podepsali zástupci vedení firmy s odboráři, řekla ČTK mluvčí železáren Petra Jurásková.

"Nárůst pevné složky byla jedna z našich priorit, což se podařilo," uvedl předseda odborového svazu KOVO v třinecké huti František Ligocki. Zvýšení výdělku se zaměstnancům promítne už do výplaty za leden.

Kolektivní smlouva v Třineckých železárnách platí od loňska až do roku 2015, dnes odboráři s vedením podepsali mzdový dodatek pro letošní rok. "Vyjednávání se vedlo hlavně o dodatcích zaručujících zaměstnancům růst mezd," uvedl ředitel pro personalistiku a administrativu Ivo Žižka.

Zaměstnancům hutní firmy stoupnou také příspěvky na rekondiční pobyty, sportovní aktivity nebo nákup výrobků z produkce podniku. Tyto mimořádné benefity vzrostou průměrně z 2000 na 3000 korun.

Jurásková uvedla, že systém odměňování zaměstnanců má několik stupňů. Pracovníci jsou každoročně hodnoceni, vedoucí jednotlivých provozů pak své podřízené odměňují podle skutečných pracovních výkonů. "Hodnocení zaměstnanců spolu s propracovaným systémem vzdělávání je součástí Etického kodexu Třineckých železáren a zaručuje pracovníkům kariérní růst," uvedla mluvčí.

Třinecké železárny zaměstnávají přes 6000 lidí, v celé skupině Třinecké železárny - Moravia Steel pracuje téměř 15.000 zaměstnanců. Průměrná mzda v železárnách loni činila 27.750 korun. "Jsou v ní ale zahrnuty i mimořádné odměny, které dostali zaměstnanci za splnění plánovaného hospodářského výsledku," řekla Jurásková. Průměrná hrubá mzda v Moravskoslezském kraji byla ve třetím čtvrtletí loňského roku 22.948 korun.

Třinecké železárny loni vyrobily přes 2,5 milionu tun oceli, tedy zhruba stejně jako o rok dříve a nejvíce v Česku. V roce 2012 dosáhly zisku 793 milionů korun. Hlavní výrobkové portfolio podniku tvoří ocelové válcované výrobky jako válcovaný drát, kolejnice a hutní polotovary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK